S limonádami proti zánětu i alergii

Posted by

Kdo objevil kouzlo bylinek, ví, že mají v kuchyni celou řadu využití. Takové domácí limonády vás nejen osvěží, ale mohou také sloužit jako skvělá pomoc při alergiích a zdravotních obtížích. Samozřejmě základ může být zeleninový, vodový či třeba ovocný. Ty malé zelené nevinné lístky často ukrývají přímo poklad. Mě osobně uchvátila rozmarýnová limonáda, ale pokud je vaším oblíbeným kořením třeba tymián, klidně si udělejte jednu tymiánovou. Čerstvé bylinky jsou prostě k nezaplacení. A když vodu s bylinkou rozmixujete a zcedíte (nebo rovnou vylisujete), dostanete koncentrovanou dávku protizánětlivých látek, někdy také těch protialergických.

IMG_0189

Tak šup natrhat bylinky, propláchnout, nastartovat mixér a odšťavňovač, jde se na to! Samozřejmě těch chutí je neomezené škála. Smíchejte jahody a bazalku, přidejte limetku a máte hotovo. Taková meduňková limonáda před spaním, to je pravý balzám a duši. Experimentujte, kombinujte a užívejte si ozdravujících účinků. A kdybyste pro začátek potřebovali inspiraci….

IMG_0199

O petrželi jsem vám psala, že krom svých protizánětlivých účinků působí také proti alergiím. Když si tedy dopřejete takovou limonádu nebo dáte silnější koncentrovaný panák petrželové šťávy, jakoby jste si šoupli tabletku antihistaminik:)

 Petrželová limonáda

  • velká hrst listů hladkolisté petržele
  • 1/4 limetky
  • lžíce panely nebo kokosového cukru

Petržel odšťavníme a přidáme šťávu z limetky a panelu. Rozředíme. Alternativně můžeme rozmixovat na vysoké otáčky v mixéru a přecedit přes jemné sítko.

IMG_0201

okurky dokáží nadělat divy. V létě vás nejen příjemně osvěží, ale také vyživí tělo. Šťáva z okurek má čistící účinky, působí na snížení glukózy v krvi, snižuje otoky a působí antioxidačně. Zabraňuje tvorbě prostaglandinu, což je pro-zánětlivá molekula. 

Okurková limonáda

  • 1/2 okurky
  • pár kapek limetkové šťávy
  • agáve sirup dle chuti

Okurku odšťavníme a naředíme vodou, nebo vše dobře pomixujeme a přecedíme.

IMG_0191

Vlastně takové malé virgin Mojito, takže netřeba představovat. Že je máta skvělá na trávení, o tom si štěbetají i vrabci na střeše. Působí účinně i proti křečím, rakovině či mikrobům. V létě si tak místo mátového čaje můžete dopřát osvěžující mátovou limonádu. Nejen, že vás osvěží, ale také podpoří vaše trávení. Máta peprná má také protialergické a protizánětlivé účinky. Flavonoidy z máty dokáží blokovat uvolňování histaminu ze žírných buněk z oblasti podél trávícího traktu (proto mátu přidávám třeba k jahodovému smoothie). 

Mátová limonáda

  • dvě větvičky máty
  • 1/2 limetky
  • lžíce panely

Mátu spolu s oloupanou limetkou dáme do vody a necháme pár hodin v lednici. Před podáváním vmícháme panelu. Lze zalít opakovaně, nedoporučuji více jak tři dny v lednici.

IMG_0194

Kořen galangal (Alpinia galanga) u nás koupíte spíše ve specializovaných prodejnách. Jedná se o kořen příbuzný zázvoru,  a tak když se vám galangal sehnat nepodaří, prostě nahraďte zázvorem. Galangal mi přijde chuťově odlišný, dosti výrazný a silně pálivý. Stejně jako zázvor bude mít pozitivní vliv na střevní peristaltiku, nachlazení či dokonce rakovinu. Jeden z druhů Alpinia vykazuje také protialergické působení, kdy působí přímo proti syntéze histaminu a prostaglandinu (tedy proti zánětům). Jiný typ Alpinia zase působí proti uvolňování histaminu ze žírných buněk. A když se takový galangal spojí s rozmarýnem a eukalyptem, máme silný protibakteriální mix!

Galangal limonáda

  • kousek kořene galangal
  • agáve sirup
  • 1/2 citrónu

Galangal odšťavníme, je docela silný, takže s tím počítejte. Přidáme agáve, šťávu z citrónu a pijeme.

IMG_0196

O rozmarýnu i jeho protizánětlivému a protialergickému působení jste si již mohli přečíst. Rozmarýn patří mezi moje velmi oblíbené bylinky a není se ani čemu divit. Skvělé je, že tuto limonádu můžete stále dolévat vodou a budete stále cítit osvěžující chuť rozmarýnu. 

Rozmarýnová limonáda

  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1/2 limetky
  • lžíce panely

Rozmarýn omyjeme a spolu s oloupanou limetkou dáme ve vodě do lednice na pár hodin. Můžeme přidat trochu panely. Rozmarýn lze použít opakovaně, jakmile slijete limonádu, můžete znovu přidat vodu. Doporučuji max. 3 dny uchovávání v lednici.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.