Povídání o tom, proč jsem zařadila nepražené kakao do své stravy, a recept na „Kaštanové brownies“

Posted by

Tak a máme tady ještě jedno brownie, tentokrát bez obilnin, mléčné bílkoviny i vajec. Je to možné vůbec? Ano je:)) Když použijete kaštanovou mouku, přidáte kakaový prášek (kvalitní!) a dochutíte protizánětlivým kokosem a kaštanovými vločkami, máte supr rychlou mňamku.

kolaz 1

Brownie je prostě klasika – pevné na dotek, vláčné uvnitř, plná čokoládová chuť. Vaší častou otázkou je pak kakaový prášek. Když se kouknete na seznamy i na internet, nejčastěji se všude vyskytuje jako zakázaná čokoláda, ne přímo kakao. Je v tom vůbec rozdíl? Myslím, že je, protože málokterá čokoláda obsahuje pouze kvalitní nepražené kakao, které má pozitivní účinky na naše zdraví, ale je z praženého kakaa v kombinaci s prozánětlivým cukrem a často nevhodnými tuky. Proto bych určitě doporučila vyhnout se všem čokoládičkám z obchodu. A samozřejmě testovat až po stabilizační fázi.

Kakao a histamin?

Pokud mluvíme o nepraženém kakaovém prášku, pořád je potřeba být na pozoru. Kakao patří mezi alergeny a jako takové některým z vás nemusí dělat dobře už z tohoto pohledu. Má také stimulační účinky a pokud vám tedy nesedne ani zelený čaj a káva, mohlo by kakao působit v tomto duchu. Ráda bych jen upozornila, že když si dáte mléčnou čokoládu nebo sušenky v čokoládě, neznamená to, že reagujete na kakaový prášek! Když se třeba podíváme na informace španělské asociace pro výzkum deficitu DAO, jako nízkohistaminové potraviny jsou označeny ty, které mají obsah histaminu pod 1 mg/kg (podle jejich seznamu má čoko 0,5 mg/kg, podle této studie 1 mg/kg, tato studie udává čokoládu přímo jako nízkohistaminovou!, ale to se pořád bavíme o čokoládě a ne kvalitním nepraženém kakau). V roce 2003 dokonce udělali souhrnou studii na zhodnocení několika klinických studií na příjem biogenních aminů a jejich roli v potravinových intolerancích (především čokoláda a víno). Zjistili, že obsah biogenních aminů v čokoládě nehraje vůbec žádnou roli ve schopnosti vyvolat bolesti hlavy a že celkově podle studií není žádný vědecký podklad, proč je těmto pacientům ordinována dieta s omezením biogenních aminů. Prostě poukázali na fakt, že problém může být u těchto potravin úplně jinde než v obsahu biogenních aminů, a proto i někteří HIT pacienti tolerují určité množství kvalitních kakaových bobů. Mimochodem se stejným závěrem ohledně zpochybnění nízkohistaminové diety jako léčby mastocytózy (porucha žírných buněk, u pacientů se zvyšuje hladina histaminu „zevnitř“) přišla i další souhrná studie. Buď jsou seznamy nepřesné, co se týče obsahu histaminu, nebo prostě sledovat hladinu histaminu není pro léčbu to nejhlavnější (to, že se spoustě pacientů uleví, může být dáno pouhou změnou jídelníčku a odstaraněním potravin, na které jsou jednotlivci intolerantní/alergičtí). Ještě se snažím sehnat informace ohledně onoho účinku jako liberátoru (pravděpodobně je zde brán účinek kofeinu, ale nikdo nezkoumal, zda vázaný kofein má stejné účinky jako izolovaný), ale zatím literatura poukazuje na opak. Každopádně je důležitý být opatrný při zavádění jako při každé jiné potravině! A nezapomeňte, že množství a kvalita hrají svou roli.

Kakao proti zánětu, alergii i rakovině

Když se podíváte na seznam literatury, kakaem a obsahem aminů se už nějaký ten pátek nikdo nezabývá, zato o pozitivních účincích kakaa přibývají články několikrát do roka. Pozitivní účinky na lidské zdraví už kakaovým bobům prostě nikdo neodpáře. Co je pro mě asi nejdůležitější fakt je silný protizánětlivý efekt. Ten dokazuje mnoho zdrojů (1, 2, 3) a kakaovým flavonolům už tuto funkci nikdo asi nevezme. Čím méně zánětu v těle, tím méně histaminu! Pokud je tedy váš problém nejen histamin z diety (tedy pokud vám dieta prostě nezabírá), možná je potřeba potlačit vnitřní zdroj histaminu. A tedy i zánět! Kakao ovlivňuje funkce imunitního systému a pozitivně reguluje růst bakterií ve střevě (kakao se zdá mít velmi zajímavé funkce, krom střevní mikrobioty ovlivňuje třeba sekreci IgA ve střevě). Má schopnost snižovat uvolňování IgE při alergické reakci (a tedy snižovat množství uvolněného histaminu i při alergiích). Kakao pomáhá také při hubnutí úpavou metabolismu a zvyšováním příjmu glukózy do svalové tkáně. Celkově regulací metabolismu glukózy může působit jako prevence cukrovky. Je to silný antioxidant, který mimo jiné chrání neurony (a zlepšuje psychický výkon a náladu!) (4). Při aplikaci na kůži vás může také ochránit před poškozením UV radiací (celkově vám může kakao pomoci ke zdravější pokožce). Při pravidelné konzumaci vám také ochrání srdce (5)! Díky svým antioxidačním účinkům je samozřejmě kakao účinné v prevenci proti rakovině (6).

Kakao je skvělým zdrojem minerálů, vitamínů i vlákniny (všichni známe pro obsah hořčíku a železa). Mimochodem s čokoládou byste se mohli projíst také k Nobelově ceně. Bylo zjištěno, že držitelé Nobelovy ceny se řadí mezi častější konzumenty čokolády. Jako výmluva dobré ne? :))

IMG_4629

Kaštanové brownies

suché:

  • 1/2 hrnku (65 g) kaštanové mouky
  • 1/2 lžičky vanilkového prášku
  • 1/4 hrnku (25 g) nepraženého kakaového prášku
  • 1/4 hrnku (25 g) strouhaného kokosu
  • 1/2 hrnku (80 g) panely
  • 1/2 lžičky guarové gumy
  • špetka soli

Tekuté:

  • 1/2 hrnku kokosového mléka (lze připravit z kokosového krému)
  • 60 g tekutého kokosového oleje
  • 1 lžíce chia mouky (mleté chia semínko)

Volitelné: 3 lžíce kaštanových vloček, kokos na ozdobení Troubu předehřejte na 165°C a formu 21×21 cm vyložte papírem na pečení.

Smíchejte tekuté složky a nechte cca 2 minuty odstát. Mezitím zvlášť dobře promíchejte suché ingredience. Ty pak přidejte k tekuté směsi a opět promíchejte. Vznikne lepivé hutné těsto, do kterého vmícháme kaštanové vločky. Pečte 15 minut. Přestože vypadá koláč nedopečeně, vyjměte a nechte ve formě na mřížce vychladnout. Koláč pak bude na povrchu pevný a vevnitř vlhký jako správné brownie. Dobrou chuť.

12 comments

  1. Za vše děkuji! Moc užitečné, zajímavé, potěšující a burcující k boji proto histaminu. Jak tady někteří píší, podvádět se nevyplácí, tak přeji těm poctivým brzké vyzdravení z histaminové intolerance.

  2. P.S.:OPOMENUTÍ: HLAVNÍ změna původ. receptury – viz. komentář níže – KAŠTANOVÁ MOUKA (bez ozn. blp) nahrazena SMĚSÍ: BEZLEPKOVÝ KAŠT. CHLÉB – výsledek výborný (byt´originál jistě nepředčí) 🙂

  3. Mila Kasulka,
    Tvuj blog byl pro mne zpocatku nejcennějším zdrojem informaci o histaminove intoleranci. Za to Ti patri podekovani !
    Zda se vsak, ze Tvuj problem je primarne lepek, a od tveho „zazracneho uzdraveni“ z histaminove intolerance sa Tvuj pristup stal otazkou viry, a od viry je len krucek ke krizackemu tazeni proti nevericim.
    Postrehl jsem nekolikrat utoky proti citatelum, kteri sa urcite potajme cpou sunkou nebo nezdravymi nahrazkami cokolady. Bloger je verejna osoba, a musi znaset kritiku od citatelu, ktera navyse poskytuje cennou spetnou vazbu, ale citatel by si zaslouzil trochu ucty.
    Obavam se, ze vazne postihnuti histaminici, pro ktere primarne byl blog urcen, jiz nepatri mezi Tve verne ctenare, a zustali len ti, kterim se libi tve bezlepkove kolacky. Snazil jsem se tvuj pristup akceptovat, i uvadet do praxe, ale uzil jsem mnoho tezkosti. Pro mne je standardni tabulka SIGHI usita prinejmensim ma miru, a kakao (bio, raw) zustava tabu!
    Zelam mnoho uspechu !

    1. Doufám, že moje reakce, kde bych ráda vysvětlila některé body/odvrátila útok, nebude brána jako nepříjímání kritiky, ale pouhá snaha čtenáře uvést do problematiky.

      Předně bych ráda řekla, že se článek nejmenuje JEZTE kakao, ale proč jsem se já rozhodla přidat jej do mé stravy JÁ. Lidé se na to ptali a přišlo mi logické jim vysvětlit, jakým směrem postupuji. Přece nikomu nenutím, že jej musí jíst, takže opravdu netuším, kam směřujete!

      Myslím, že jsem se ke kakau vyjádřila hned z několika pohledů a uznávám přítomnost dalších aminů, stejně tak jako uznávám přítomnost histaminu, dokonce vám udávám množství histaminu. Na druhou stranu udávám vědecké studie, které jasně označují kakao jako NÍZKOhistaminové (na tom se shodne spousta zdrojů), a proto vznáším otázku, zda je nutno jej pranýřovat v jeho základní podobě. Stejně přikládám studie na roli nízkohistaminové diety v rámci léčby některých chorob, které jsou jasně spojené s histaminem. Myslím, že je to dost fér v rámci histaminové intolerance i dalších intolerancí. Myslím, že pokud bychom sklopili hlavu a přijali vše, co říká seznam, nemusím o histaminové intoleranci vůbec psát. Jak jste si jistě všiml, najednou byla odstraněna jako nebezpečná kurkuma i skořice, které jsem obhajovala, a některé další, u dalších jako cizrna odstranili, že obsahuje histamin, protože na to nejsou prostě podklady. I jejich seznam prochází vývojem (přibývá konzervantů atd.), proto je potřeba mít oči otevřené. Nevidím důvod, proč bych neměla pátrat po informacích z obou stran.

      A že se na blogu věnuji hodně lepku? Ano, mám za to, že mnozí z nás máme příčinu poškození střeva přímo před očima (a že je DAO marker poškození střeva lze jen těžko přehlížet), ale odmítáme ji přijmout, překvapivě jsou ohlasy velmi pozitivní. Nikde ale také neříkám, že musíte být bezlepkový. Na druhou stranu rotovat mouky a zavést více výživné mouky do své stravy je přece žádoucí i u HIT.

      Myslím, že mám právo uvést, že reakce na čokoládu nemusí nutně znamenat reakci na kakao. Stejně tak jako uvést, že lidé klidně budou jíst šunku a další zakázané potraviny (hlavně s obsahem benzoátů, dusitanů atd), ale budou se ptát na jiné potraviny jen proto, že jim to prostě nesedí. Nevšimla jsem si, že bych se někde zmiňovala, že zde šlo o kritiku na mou stranu, je to obecný pohled na věc na základě rozhovorů s lidmi. Denně pozoruji, jak lidé zaměňují histaminovou intolerancí s jinými intolerancemi a nutí to lidem ostatním.
      Je to stejné jako s bílou moukou – pokud jste si všiml, najednou je bílá mouka, pšenice, žito i lepek v tabulce označeny jako 1, tedy ne zas tak bezpečná potravina (diskutuje se možná role jako liberátorů histaminu). Čísla však musíme brát také z pohledu množství, které zkonzumujeme. Pak se nám lehce může stát, že z 1 v seznamu bude 3, protože ji přijímáme na kila. Proto je vhodné i lidem s histaminovou intolerancí představit bezlepkové alternativy.

      Na druhou stranu mi přijde urážlivé psát něco jako „zázračné uzdravení“. Nebylo zázračné, byl to dlouhý proces, který jsem dokumentovala, takže netuším, na co naražíte. Neříkám, že jsem vyléčená, nikde jsem to nepsala (dokonce mám potraviny, na které stále reaguji), ale dokáži dietou a životním stylem zvládat tak, abych neměla symptomy, zda došlo k vyléčení ukáže až čas. Osobně se soustřeďuji na hledání příčiny, což je podle mě klíčem úspěchu. Bohužel jednotný návod neexistuje, protože příčina je jiná (u mladých lidí zničené střevo, u starších hormonální změny atd.). Avšak věřím, že klíč je stále v dietě, já budu tolerovat ovoce a trochu kakaa, vy zase třeba pšenici. Někdo pojede podle Hrubiškova seznamu, někdo podle švýcarského, jinému sedí anglický (přímo z kliniky), já upřednostňuji sestavení vlastního (a to zdůrazňuji, ale nikomu přece nenutím, nikde nepíši, že přináším zázračnou léčbu bez obětí).

      Stále se věnuji histaminové intoleranci a potravinám, bohužel se v rámci výzkumu HIT příliš neděje, aby bylo potřeba psát každý týden nový článek. Věřím, že lidé více ocení články o alternativních metodách léčby a podobné, které je mohou posunout dál (protože přehledných článků o HIT a histaminu mám na blogu dost). A pokud vše proložím dortem třeba s čokoládou (první recept s čokoládou za poslední téměř 2 měsíce), nikdo vás nenutí to číst a co více, nikde nenutím k vyzkoušení. Jsme přece dospělí a máme vlastní rozum, ne?

  4. Nouze donutí – Váš recept a foto jsou vždy natolik lákavé…, nahradit doporučené suroviny bylo proto dnes jediné řešení, jak si co nejdříve snad i pochutnat (riziko kulinářského úspěchu při náhradě předepsaných surovin pokládám v blp tvoření vždy za riskantní) – ale, POVEDLO SE !!! Manžel mi upekl Kaštanové brownies – použil běžné kakao (ORION), místo kokosu – KOKOSOVOU MOUKU, místo pamely – GLUKOPUR (1/3 doporučeného množství), místo kokos. oleje – ŘEPKOVÝ, místo chia mouky – CHIA SEMÍNKA – a – díky, díky, díky oběma!!! Dnes se prostě mám – manžel peče, Vy předpékáte,… skvělá spolupráce :-)))) DŽTE SE! PEVNÉ ZDRAVÍ A NEUTUCHAJÍCÍ ŽIVOTNÍ ELÁN PŘEJE začátečník

    1. Tak to je naprosto luxusní! Musíte manžela nosit na rukou, když nejen peče, ale ještě nahrazuje suroviny podle potřeby a aktuálních zásob. Skvělé! A jsem moc ráda, že jste si pochutnali:)

      1. .-))) …Ano, ano,… máme to rozdělené – já peču, vařím, smažím v NE, PÁ, PO, ST (dietu pro sebe a nedietní pro manžela); jsme-li vyjímečně o víkendu doma, vaří, peče, smaží dietu/ nedietu v SO/ NE manžel. Je to prima – DOPORUČUJI!!! :-))))) Je – li kde brát zkušenosti a inspiraci, život je fajn – hned zase o něco snažší … – a tak stále a dokola na stará kolena – DÍKY, DÍKY, DÍKY!!!.-)))

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.