Jaký byl největší bio festival v Evropě aneb Biofach 2018 – část 2. (zahraniční inspirace)

Posted by

Jak jsem zmiňovala v předchozí části, rozhodla jsem se vám napsat ještě jeden článek, kde se zaměřím spíše obecně na to, co mě zaujalo. Myslím, že při takovém množství vystavovatelů nemůže člověk prakticky jít výrobce od výrobce, ale vytipovat si, co jej v danou chvíli zajímá. Samozřejmě jsem se snažila zůstat otevřená i tomu, kdybych někde zahlídla nějakou novinku, ale tak stejně to úplně nešlo. Nebudu se vám tady moc rozepisovat o jednotlivých firmách atd, ale spíše jen ukážu fotografie výrobků. Podle značky si pak jistě velmi rychle dané výrobce sami dohledáte a zjistíte, jak jsou na tom a zda vás produkt zaujal. Pokud náhodou prodáváte nebo se zaměřujete na tuto oblast, pak snad načerpáte i inspiraci, co třeba do českých obchodů dovézt nového nebo čím oživit váš sortiment.

Asi jste z mých sociálních sítí vypozorovali, že jsem fanoušek luštěnin, a to pro jejich výživovou a léčivou hodnotu (ano, těch studií na protektivní vliv jsem viděla spoustu). Takže jsem se dívala po něčem, co já teď vařím ráda, a to jsou luštěninové těstoviny a celkově výrobky z luštěnin. Velmi mě potěšilo, že v tomto směru se produkce také rozvíjí a je toho čím dál více, tedy že za chvíli si člověk bude moct dovolit cestovat do jakékoli země či třeba objednávat ze zahraničí pro rozšíření svého jídelníčku. Do této kategorie tedy zahrnuji luštěninové výrobky (i na samotné luštěniny tam bylo dost firem, ale myslím, že fajn bio luštěniny se dají pořídit i u nás z české produkce).

Slendier
Petras bio
Golden Lotus
Valsemøllen Green Life
Trafo
White Snack BIO

Určitě bych pak zmínila můj objev, a to keto chléb. Ne proto, že bych chtěla podporovat keto hnutí nebo nízkosacharidové stravování, ale hlavně z toho důvodu, že je složen ze zajímavých ingrediencí a skvěle doplní třeba nějakou zeleninovou nebo luštěninovou pomazánku, které zajistí vlákninu a sacharidy. Pravda je, že člověk moderní má ve své stravě příliš mnoho sacharidů, stejně jako příliš mnoha jídla obecně. Také mě zaujalo, že se jedná o směs, kterou si doma zpracujete, přidáte tvaroh a vejce, nejsou tam kvasnice ani kvásek, a chléb je bez kvašení hotový. Sama jsem jej ještě nezkoušela péct, ale byl takový fakt skvěle nadýchaný. Možná mě také zaujalo, že jej prezentoval takový milý sympatický mladík, se kterým jsem pak strávila notnou chvíli povídáním nejen o chlebu, ale celkově o výživě, permakultuře, eko zemědělství a celkově biochemii, protože je také biochemik, který se dlouhou dobu zabýval výzkumem rakoviny. A teď peče chleba:). Škoda jen té lupinové mouky.

http://www.ketobeck.de

Tématem samo o sobě jsou raw tyčinky. Nynější trend vidím přesun k dodávání proteinu (tedy aby to nebyly jen cukry, ale i zdravý tuk a protein, prostě vyvážená strava). Také jsem viděla lákavé plněné raw tyčinky v božských příchutích, ale byly vyráběny s ovsem, takže můžou obsahovat lepek. Ráda bych upozornila na to, že Roobar dělá probiotické energy kuličky, které obsahují mimo jiné probiotikum. L. acidophilus. Zajímavý nápad. Češi si vyrábí své pivo s probiotiky (opravdu není první na světě, tahle zpráva už tady byla loni v létě) a v zahraničí si vymyslí kuličky. Proč ne, potravin s obsahem probiotických kultur dnes jíme velmi málo.

Veganz se orientuje na proteinové tyčinky, Kaoprotein ještě nemá vlastní stránky, část tyčinek je The barbarian foods a pak Hola! I am Leya. Zajímavé byly i příchuti tyčinek RAWBAR, tedy netradiční meruňka a skořice a káva s mátou (RAW BAR je od dánského Mols Organic, mají i zázvor&limetka, konopné semínko&goji). Většinou jsou to takové novinky, že ještě nemají webovky nebo byly třeba hodně měkké, že ještě dolaďují složení:). Getraw je švédský produkt.

Tyto tyčinky mají v základu švestky namísto velmi často využívaných datlí (Nothern Organic)
Seveřani milují svoji lékořici a nacpou ji kamkoliv:) (Mätfoods A/S)
Silná hesla táhnou:))) Roo Brands OOD
Probiotické koule. No není lákavé se zahryznout do nějaké dobroty místo polykání tabletek?
Snaha o zeleninové tyčinky..popravdě mi to přišlo jako sladká tyčinka s trochou zeleniny (Lubs)

Také mě zaujaly tortila placky s luštěninovou moukou, které vypadaly, že mají poměrně příznivé složení, které by šlo snad napodobit i doma, ale tyto byly fakt takové tenučké (italské Freeg).

Když jsem v minulém článku zmiňovala ty snídaňové směsi, tak třeba Poláci mají tyto lákavé granoly nebo třeba „jerky maso“ z kokosových plátků (diet-food.pl).

Samozřejmě nemohla chybět celá řada suplementů, ty se opravdu prolínaly skrz na skrz celým festivalem. Přijde mi, že teď se hodně zaměřují už na nějaké ty směsi, tedy aby člověk nemusel mít doma 10 rozdělaných prášků, tak to namíchají za vás a vy si pak jen přidáte do jídla už hotovou směs. Nebo to nemusí být ani prášek, můžete si klidně už koupit jako sirup a dát si večer zdra

Nature´s Finest. Naprosto vychytané mixy adaptogenů atd. Koupíte i na českých e-shopech.
Organic Human. Zázvorové a kurkuma shoty zní super:).

Jako nesmím v tomto výčtu zapomenout na Sonnentor, jehož pobočku už najdete v Brně i Praze. Mají nové kořenící směsi (samozřejmě bez glutamátů a soli) a taky nové latéčko z červené řepy, což bude jistě pastva pro oči i bříško. Mimochodem v této nové sadě je i bio uzená paprika, kterou znáte z mých receptů a dá jídlu fakt zajímavou chuť.

Co mě ještě zaujalo byl nápoj q-shake od Q-Organic. Bezlepkový prášek quinoy, který je dochucen třeba jen lucumou, pořádně prošejkovat a máte rychlou a zdravější sváču. V dnešním světě, kdy prostě lidé občas potřebují cestovat či trávit čas bez možnosti si uvařit, je každá taková rychlá výpomoc fajn.

A pitný režim je třeba. Jistě jste zaznamenali, že trendem roku je březová voda, která má být super léčivá. A pak tam samo byly ještě nějaké kokosové vody, co se teď vyrábí v nejrůznějších variantách, stejně tak nějaké hipster bio limonády, a nechybělo ani pár prodejců bio kombuchy. Jo a samozřejmě víno a pivo, ale to jsem nechutnala, tak nemám ani focené. A také různé bio čaje.

Po ochutnání jednoznačně říkám, že Alveus totální topka…

Pak nějaký ten zástupce bio rýže, Italové jely celkově hodně těstovin a různých sušenek. A také různé krekříky, s kadeřávkem i bez něj:). A prostě nějaké to zobání…

Lotus Group
Più Bene
Altri Cereali
Organica Food
Lukes Organic
Aktivované mandle jsou naprosto skvělé. Jsou namáčené do doby, kdy se vevnitř vyrobí klíček, pak jsou šetrně vysušené, což má za výsledek krásně křupavé chutné mandle.
Baule Volante aneb Italové měli rozhodně největší počet zástupců na celém festivalu, takže si docela v tom svém eko hezky jedou.
iChoc má nové veganské čokolády, tedy bez mléčné bílkoviny, což část čtenářů jistě ocení.
Happy Cheeze předvedli, že z kešu lze udělat jakýkoli sýr bez potřeby mléčné bílkoviny. Jakože fakt, i hermelín.
Kulau vyrábí snack z bio mořské řasi. Krom řepkového oleje tam najdete jen sůl a chilli.

Skvělý nápad jsou i dýňová semínka na všechny způsoby. Tyto jsou v bio kvalitě a krom dýňového semínka a různého koření v nich nic nehledejte (Ravellis Kurbiskerle).

A pak ještě to nejlepší na konec. V rámci festivalu jste mohli ochutnat i nějaké bio sýry atd, ale také bio zmrzliny. Měla jsem trošku skvělého mangového sorbetu. Třeba Skarø vyrábí bio zmrzlinu bez lepku i laktózy, s probiotiky, proteinem i vlákninou.

Název druhé značky si bohužel nepamatuji. Ale ten sorbet byl fakt super.

 

2 comments

  1. No teda.. velký výběr. Výrobků je hodně. Určitě by se dalo něco vybrat. Ale kdyby se daly výrobky na dTest, kdoví jestli by vyšli dobře. U Sonnentoru „bio“ bylo v čajích hodně plísní aj. nečistot a zrovna na tohle si musím dávat pozor kvůli alergiím a ani pro zdravý organismus není plíseň přínosem, ale naopak.

    1. Spíše naopak, zdravý organismus se s plísní popere, dělá to běžně, máme je ve vzduchu, máme je všude, i vy je denně konzumujete a dýcháte i bez větší reakce (máme je běžně na kůži atd), ale zřejmě pesticidy a podobné látky neumí imunita rozpoznávat, proto mohou škodit více (není jen tak, že se některé zakazují, DDT byl také dřív považován za bezpečný, glyfosáty jsou otázka sama o sobě atd). Navíc právě se veřejně mluví o tom, že naše imunita a střevní mikrobiota je poškozená právě z přehnané hygieny, kdy tělo od dětství nemá dostatek kontaktu s bakteriemi, plísněmi atd, neumí si vytvořit imunitu. Tím nechci samozřejmě plísně obhajovat, také jsem měla už pár mykotoxických šoků, ale musíme počítat s tím, že z pohledu organismu jsme vybavení na boj s plísní, ale některé látky před nimi chránící zřejmě správně detoxikovat neumíme. Naši předci si také sušili na zimu a určitě bych nečekala, že se tedy s plísní do kontaktu nedostali.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.