Přecitlivělost na včelí bodnutí

Posted by

VAROVÁNÍ. Obrázky mohou u slabších osob vyvolat pocity nevolnosti!

Tak jsme se rozhodla se s vámi podělit o můj zážitek s léčbou včelího bodnutí. Příběh o tom, jak se to stalo, si můžete přečíst zde.

Nohu jsem první dva dny léčila anti-itchy krémem s obsahem antihistaminik, později jsem přidala hydrokortizon, jelikož noha strašně svědila. V pondělí jsem vesele jela do práce na kole a v pondělí  večer už měla nohu takhle nechutnou. V úterý a středu jsem na kole nemusela a musím říct, že to asi hodně pomohlo. Nohu jsem v práci ve volných chvílích ledovala (pak to nesvědilo), čtvrtý den jsem aplikovala ATB v masti.   Pátý a šestý den jsem po večerech dávala obklady ze slivovice a na noc mazala ATB (měla jsem jich málo, tak jsem mazala jen na noc). Po celou dobu jsem brala 2 různá antihistaminika a zvýšila dávku spiruliny. Včera jsem řídila, ale to už noha až na modřinu byla docela dobrá. Dnes večer noha ještě svědí, ale jinak odpuchla a mizí velmi rychle i modřina.

P.S. Povedlo se mi vyděsit své hostitele, kolegy v práci a dokonce i jednu medičku, se kterou mám v pondělí pracovat. Byla z té nohy poněkud zděšená. Já nevím, co je na té medicíně učí:))

5 comments

  1. Dobrý den, na včelařské škole v Hranicích nás doktor Klíma učil, že otok na jeden kloub je normální reakce. Tzn., že pokud dostanete žihadlo do dlaně, otok až k lokti se medicínsky má brát jako normální a přiměřený. Já jako včelař neotékám, pouze mě to nepříjemně svědí. Přeji co nejméně takovýchto zkušeností, věřte, že včelička je na rozdíl od člověka tvor velice mírný a k bodnutí se uchyluje pouze v nouzi nejvyšší. Po bodnutí totiž sama umírá.

    1. Děkuji. Ano, ano, vím, že to neměla v úmyslu, jen jsme se prostě ve velké rychlosti střetli. Jen kdyby otok a následná týdenní modřína nebyly tak bolestivé (spolu s teplotou), že se téměř nedalo spát (ale uznávám, že tomu nepomohla neustálé zatěžování, kterému se nešlo vyhnout). A samozřejmě to svědění, to byla asi největší překážka. Je něco pravdy na tom, že naopak tato bodnutí posilují naši imunitu? Slyšela jsem to v dětství a pevně v to stále věřím:)

      1. Včelím jedem (bodnutím) se úspěšně léčí některé nemoci, nejčastěji chronická bolestivost, revma…Imunita se tím pokud vím neposiluje. Znám případy, kdy včelař dostal během života stovky žihadel, s každým dalším se organismus s jedem vypořádal snáz a snáz a pak z ničeho nic se včelička zrovna trefila tak, že reakce byla neočekávaná (silnější). Naštěstí pro zdravého člověka je 50% riziko úmrtí asi 700 žihadel najednou. S tou imunitou, vím o plástovém pylu, ten se s úspěchem využívá k léčení alergií. U včelího jedu vím jen o tom, že se využívá v medicíně k desenzibilaci lidí alergických na bodnutí, ale pokud máte na mysli imunitu celkovou, tak to asi ne

  2. Kasi, jeste ze kouka na obrazky na BB, jsou miniaturni a neprijde mi to tak nechutne, dokonce to nezehnalo ani hlad a chut k jidlu :)))

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.