Petržel jako přírodní antihistaminikum a recept na „Petrželový krém s cuketou a dýňovým olejem“

Posted by

To se pořád mluví o mrkvi a řepě a na chudáka petržel si nikdo pořádně nevzpomene. Pokud však narazíte na tuto plodinu, dají se s ní dělat naprosté divy. Nemusíte jej pouze přidávat do polévek, ale z kořene můžete uvařit i skvělý krém bez zahušťování. Aneb jak levně, rychle a chuťově překvapit své rozmazlené jazýčky. Petržel navíc působí jako přírodní antihistaminikum. Účinné přírodní látky se nachází v celé rostlině, takže je jen na vás, zda zvolíte zelenou část s extra dávkou vitamínu C a chlorofylem (a karotenoidy), nebo jen kořen.

Petržel – často opomíjený bojovník

V petrželi se skrývá látka, která se nazývá apigenin. Apigenin dokázal skvěle bojovat proti zánětu žaludku spojeného s H. pylori,a také má ochranné účinky před rakovinou žaludku (u pískomilů). Přímo výtažek z petržele dokázal chránit žaludek potkanů proti vzniku žaludečních vředům! Mimo to existuje spousta studií (např. jedna zde), které potvrzují protizánětlivé působení apigeninu. Že se apigenin z potravy vstřebává, dokázala studie na lidech, kde měřili množství vyloučeného apigeninu v moči u testovaných osob, které přijímali právě petržel. U těchto lidí se také po dobu diety zvýšila antioxidační kapacita (dva měřené antioxidační enzymy). Co asi většinu z vás bude zajímat, že apigenin dokáže potlačit zánětlivou reakci zprostředkovanou přes žírné buňky. Ano, bavíme se o těch žírných buňkách, které uvolňují histamin jako jeden z mediátorů zánětu. A tam dokáže apigenin krásně zapůsobit. S tím se shodují i výsledky jiné studie, kde apigenin působil protizánětlivě u myšího modelu astma. Apigenin dokáže také přímo inhibovat uvolňování histaminu. A to se svět dozvěděl již v roce 1984, že apigenin dokáže inhibovat uvolňování histaminu vyvolaného specifickými IgE. Dále petržel obsahuje třeba karnesol, další protizánětlivou a protirakovinnou látku. Petržel také účinně snižoval množství kyseliny močové v krvi potkanů.

Jenomže tím výčet úžasných látek v petrželi nekončí. Obsahuje protizánětlivý a protialergický  quercetin, o kterém jste si mohli přečíst již dříve (antihistaminikum), ale také kumariny, furanokumariny, spoustu vitamínu C, tokoferoly (vitamín E), karotenoidy, flavonoidy, terpenoidy atd. Díky těmto protizánětlivým a antioxidačním sloučeninám jsou u petržele popisovány účinky jako antimikrobiální, proti anemiím, antikoagulační, působí na snižování vysoké hladiny krevních tuků, chrání játra, působí proti vysokému tlaku, má diuretické účinky, snižuje hladinu cukru v krvi, ovlivňuje estrogeny a působí jako antioxidant.

Mimochodem přidávání různých extraktů koření při vaření, včetně třeba petržele, je velmi žádoucí. Většina z těchto přírodních extraktů dokáží působit antimikrobiálně – zabraňují tedy přemnožení a činnosti různých bakterií a plísní, které pak mohou způsobovat různé komplikace nejen v podobě produkce biogenních aminů, tedy vhodné pro histaminiky pro ochranu jídla, které vaří.

IMG_9438

Petrželový krém s mladou cuketou

  • 1 svazek kořene petržele (cca 6-8 menších kořenů)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce zvoleného tuku
  • bobkový list (2), nové koření (2), pepř (4)
  • 1 a 1/2 lžičky himalájské soli
  • 3 malé zelené cuketky ( každá cca 15 cm)
  • 1 malá feferonka
  • hrst hladkolisté petrželové natě + na ozdobení
  • cca 1 lžíce dýňového oleje na porci

Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na zvoleném tuku. Já jsem polévku připravovala v tlakovém hrnci, dobu vaření a množství vody budete muset uzpůsobit dle způsobu vaření. K osmahnuté cibulce přidáme očištěný a na drobno nakrájený kořen petržele a zalijeme 1 litrem vody. Přidáme koření a přivedeme k varu. Necháme vařit cca 30-35 minut na mírném plameni (20 minut v tlakáči). Jakmile je kořen měkký, vyjmeme bobkový list a nové koření a rozmixujeme dohladka. Pokud se vám voda vyvařila, dořeďte, krém by měl být spíše tekutější. Přidáme očištěnou, na plátky nakrájenou cuketu, na drobno nasekanou feferonku a na drobno nasekanou petrželovou nať. Povaříme dalších 10 minut (8 minut v tlakáči). Před podáváním vmícháme lžíci dýňového oleje a dozdobíme čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.

IMG_9444

13 comments

  1. Dobrý den, a ten pozitivní antihistaminový vliv petržele patří i pro tzv. „kudrnku“ co se seká do polévky nebo na brambory?Děkuji.Bridget

    1. Ano, bude se vztahovat i na kudrnku, jelikož obsahuje celou škálu zmiňovaných protizánětlivých a protialergických látek. Některé studie byly dokonce provedeny přímo s kudrnkou:)

  2. ….Opona padá… na scénu, za neutuchajícího potlesku, přichází…
    … petrželová polévka…!!!!
    DĚKUJI!!!

    Nemám mixer – používám vidličku…
    Dnes se však raduji z celých koleček petržele v polévkovém základu (neměla jsem srdce je rozmačkat) – petržel orestována spolu s o chvíli později přidanými včera vařenými oloupanými brambory (nebyla cuketa) a vše dušeno cca 20 – 30 min. do změknutí – “ petrželové brambory “ se téměř nedožily zalití, ale askeze zvítězila a……!!!!!!
    P.S.: … nutno dodat – nejsem milovník polévek…!!! 🙂 … asi budu….:-)))!!!

    1. Fenykl používám, buď na salát, ale v poslední době spíše na odšťavnění. Je skvělý na žaludek. Tamarind jsem u nás ještě nepotkala (je fakt, že jsem jej nehledala) a po topinamburu jsem pokukovala ve zdravé výživě,ale ještě nekupovala, takže na něj nemůžu podat reference.

      1. 🙂 Vlastním právě poprvé na zkoušku zakoupené 2 topinambury, chráním před sebou samou silou vůle 1/2 balení tamarind (chut´ pikantně sladkokyselá), fenykl pro manžela zapékám jako žemlovku a prokládám bešamelem, pro oba salátuji (jemně pokrájený a pokapaný citronem a chvilku odleželý v lednici).
        Napište adresu – tamarind + topinamburu po neděli zakoupím – budou-li ještě v nabídce, ráda zašlu nebo osobně jakoukoli sobotu předám jako velký dík za Váš blog – alespoń tak, než bude zahrádka – a ta bude (!!!)- pak topinamburu zasadím, vypěstuji a ozvu se – viz. mail dříve 🙂 Jana

        1. Jé, vy jste zlatá. Tak já klidně počkám, až budete mít vlastní topinambury, pak budu mou ctí je ozkoušet. Pořád je co nového zkoušet i tak, je až neskutečné, kolik různých potravin člověk vůbec nezná:))

          1. o´o´o´o´…to jste mne ale potěšila, že jste mou nabídku nepřešla, ani neodmítla!!! BUDE MI CTÍ !!!!
            P.S.: v lednici na mě čekají zakoupené…. v neděli je uvařím ..

  3. super článek, petržel je pecka 😀 dřív jsem z kořenový zeleniny jedla maximálně mrkev, ale teď si ujíždím na všem – celer, petržel, řepa….a od Tebe se vždycky dozvím, jak moc je to zdravé, tak mi to chutná snad ještě víc 😉 jo a s tou cuketou je to skvělý tip, člověk pořád používá do polévky brambory…..tohle je zajímavá změna. Určitě vyzkouším 😉

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.