Probiotika jako lék aneb které druhy mi mohou pomoci v léčbě histaminové intolerance a zánětlivých onemocnění střev

Posted by

DAO jako marker střevního poškození aneb v tom střevě se něco špatného děje!

Střevní mikrobiom je souhrnný název pro 100 triliónu bakterií zabydlených v našem střevě. Téměř dva kilogramy hmoty je vlastně rozmanitým ekosystémem tvořeným z více jak 2 000 různých kmenů bakterií…….Metabolická aktivita střevního mikrobiomu je pro člověka přínosná, jelikož poskytuje nutné živiny a pomáhá zvýšit energetický potenciál strávené potravy. Na druhou stranu, jsou zde obsaženy také „prospěchářské“ patogenní bakterie, které mohou za nepříznivých podmínek svému hostiteli ublížit. Udržení stálého prostředí střevního mikrobiomu je nezbytné pro správnou funkci slizniční imunity.

Pod návalem dotazů ohledně probiotik a zda je brát či nebrat v případě HIT (a dalších onemocnění) jsem se rozhodla přidat další článek. Téma probiotik a střevní nerovnováhy jsem už tak trochu nakousla v předchozím příspěvku. Probiotika jsou zkoumána hlavně pro své působení např. při užívání antibiotik, kdy dokáží předcházet vzniku průjmu (zde, zde, zde, zde), či jejich benefitům při léčbě H. pylori (zde). Je tedy jasné, že určitým způsobem budou napomáhat v úpravě našeho střevního prostředí. Jelikož většina pacientů s HIT má další nemoci, jako jsou potravinové alergie, celiakie, potravinové intolerance či záněty zažívacího traktu, může se nabízet otázka, zda není na vině poškozená střevní imunita. Když se podíváme do vědecké literatury, stanovení DAO ve střevní stěně bylo používáno jako marker střevního poškození. Snížení DAO tedy může jednoduše vypovídat jen o tom, že jsou obyvatelé vašeho střeva (ne)spokojeni (ať už došlo ke snížení populace či převládnutí jedné komunity nad druhou) a nenechají si to jen tak líbit. Pokud tomu tak je, je potřeba cílit zánět, jelikož nízkohistaminová dieta vám může dočasně ulevit, ale problému ani nemoci vás nezbaví. Na konci článku naleznete krom vhodných bakterií také vhodná nebo mnou ozkoušená probiotika. probiotics2

Vyrážky, kopřivky, akné? Aneb jak se střevní potíže projevují na povrchu.

Pokud se vám zdá, že je vaše zažívání v pořádku, ale trápí vás kožní choroby, měli byste zbystřit taktéž! Napuchání, kruhy po očima, nafukování, akné, vyrážka…je vám z toho něco povědomé? Dr. Robynne Chutkan, která publikovala v roce 2013 knihu Gutbliss, říká:

Bakteriální nerovnováha je jednou z nejčastějších příčin nafouklého břicha. Dieta chudá na živiny, mnoho antibiotik, používání léků na snižování žaludeční kyseliny, parazité, hormonální terapie, steroidy a mnoho dalších mohou vést k přerůstání nebezpečných patogenních bakterií a snížení počtu „dobrých“ bakterií. Tato nerovnováha nevede jen k zažívacím problémům, ale může se ukázat také na vaší pokožce.

Univerzální probiotika neexistují – neházejte flintu do žita!

O prospěšnosti probiotik není pochyb, stejně jako nemůže být pochyb, že univerzální probiotika pro všechny NEexistují. O tom, že je to s probiotiky trochu kříž a je potřeba vybrat ta vhodná, svědčí i vědecké práce. Není to jen o složení přípravku, ale také o stavu vašeho střeva! I příznivé druhy, které v některých situacích mohou působit dokonce protizánětlivě, působí v jiných situacích za přítomnosti patogenních bakterií negativně (z pohledu produkce biogenních aminů). Typickým případem jsou mléčné bakterie či S. thermophilus. Jinak bakterie a kvasinky stojí také za vysvětlením, proč lidé lépe snáší kváskové pečivo než běžné (když opominu všechna ta éčka, která se přidávají do supermarketových pečiv). Kvásek obsahuje celou škálu bakterií a kvasinek, které jsou v určitém poměru, a mohou tedy snižovat či uchovávat stejnou hladinu biogenních aminů po celou dobu kvašení. Oproti tomu kvasnice/droždí jsou „jednodruhová“ záležitost, tedy stále ta stejná kvasinka. Když si uvědomíme že kvasničný extrakt (pod různými názvy) se dnes přidává do téměř čehokoli, příjem během jednoho dne velmi naroste. A jak sami víte, čeho je moc, toho je moc.probiotika1

Když každý druh dělá něco jiného aneb čert se v tom vyznej!

Všechny mléčné bakterie však nejsou zlé (a jim bychom také mohli vděčit za nízkohistaminová vína). Vědci zjistili, že existují specifické kmeny bakterií mléčného kvašení, které odbourávají biogenní aminy včetně histaminu. Testovali přes 80 druhů z vína a běžné startovací kultury, z čehož 25% isolátů z vína mělo schopnost degradovat histamin, 18% tyramin a 18% prutrescin, avšak ani jedna z klasických startovacích kultur (jablečno-mléčné kvašení) nepůsobila na biogenní aminy. Přestože L. lactis patří mezi HIT-nevhodné bakterie, některé z těchto účinných druhů spadaly do „prospěšné“ kategorie. Proto se tak silně liší obsah histaminu v jednotlivých vínech či mléčných výrobcích, a proto je možné, že na probiotika s L. lactis můžete reagovat rozdílně v důsledku použití jiného kmene. Bohužel i tyto bakterie mají svá omezení – alkohol i siřičitany mohou potlačovat jejich histamin-degradující vlastnosti.

A co tedy říkají probiotika na HIT?

1) Ano, dám si (působí protizánětlivě, snižuje produkci biogenních aminů, stabilizují žírné buňky atd.)

Lactobacillus rhamnosus. Ústně podávaná probiotika s L. rhamnosus mohou ovlivňovat vývoj Th17 buněk a zmírňovat různé klinické symptomy u pacientů. Lymfocyty Th17 (produkující interleukin 17) hrají pravděpodobně významnou roli v kontrole chronických zánětlivých onemocnění (např. roztroušená skleróza, IBS, lupénka). L. rhamnosus spolu s L. plantarum a dalšími mají schopnost inhibovat růst E. coli a tedy zabraňovat jejímu přerůstání. Tyto druhy pomáhají také proti přerůstání bakterií v žaludku při dlouhodobém podávání inhibitorů protonové pumpy (léčba refluxu, pálení žáhy atd). Lidský L. rhamnosus chrání také proti patogenům jako je Candida či Aspergillus (plísně někdo?) a neprodukuje biogenní aminy. Co vás bude hlavně zajímat je fakt, že reguluje uvolňování a účinky histaminu –  reguluje expresi genu pro H4 receptor a celkově IgE imunitní odpověď, přičemž reguluje také zánětlivou odpověď těla. V další studii potvrdili, že stabilizuje žírné buňky a snižuje tedy uvolňování vlastního histaminu (ve studii na zvířatech byl schopný významně zmírnit anafylaktickou reakci). Nová studie potvrdila, že L. rhamnosus reguluje imunitní odpověď proti patogenům a působí také antioxidačně!

Lactobacillus rhamnosus (http://bacmap.wishartlab.com/organisms/960)
L. rhamnosus (http://bacmap.wishartlab.com/organisms/960)

Bifidobacterium infantis (Bifidobacterium longum subsp. infantis)B. infantis a B. longum jsou dva druhy, které v jedné ze studií použili pro zjištění jejich efektu na alergie a průběh alergie. Zdá se, že tato kombinace je velmi účinná v boji proti alergii, jelikož probiotikum složeno z těchto dvou bakterií vedlo k snížení exprese H1 receptoru a histidindekarboxylázy (enzym, který produkuje histamin z histidinu) a snížení celkové hladiny histaminu. B. infantis dokáže potlačit či snížit kolitidu u novorozenců, což poukazuje na protizánětlivý a antimikrobiální efekt. Imunomodulační efekt však sahá dále než jen ke střevu. V klinické studii na pacientech s ulcerózní kolitidou, chronickým únavovým syndromem či lupénkou zjistili potlačení zánětlivých parametrů u všech skupin, stejně jako potlačení zánětlivých parametrů u zdravých jedinců vystavených zánětlivému inzultu. B. infantis dokázal také potlačit symptomy u neléčené celiakie a jeví se jako vhodná léčba při IBS (syndrom dráždivého tračníku). Zdá se, že B. infantis dokáže mimo jiné redukovat střevní propustnost, což je často důležité u pacientů s potravinovými intolerancemi („leaky gut“).

Bifidobacterium infantis (http://probioticsdb.com/probiotic-strains/bifidobacterium-infantis/)
B. infantis (http://probioticsdb.com/probiotic-strains/bifidobacterium-infantis/)

Bifidobacterium longum. Jak už bylo zmíněno výše, B. longum dokáže spolu s B. infantis snižovat histamin a regulovat histaminové receptory. Podávání B. longum spolu s L. rhamnosus pomáhá udržet stálé vnitřní prostředí a chrání před šířením bakteriální nákazy (se snížením mortality po vyvolání sepse). Spolu s dalšími kmeny imunomodulační schopnosti, dokáží snižovat zánětlivé parametry. Zánětlivé cytokiny snižuje také u zvířecího modelu celiakie (mohla by tedy hrát roli v protekci proti gliadinem indukované imunitní odpovědi a jejích následků, navíc B. longum působí přímo proti toxicitě gliadinu). Již dříve jsem zmínila dráhu mozek-střevo, kterou bakterie zřejmě ovlivňují. Podávání B. longum může vést ke snížení nervozity u zánětlivých nemocí střev. Podávání B.longum před podáním alergizující látky vedlo ke snížení/potlačení alergické reakce, tento kmen by mohl mít tedy protektivní vliv před rozvojem alergie. B.longum chrání i před některými patogenními bakteriemi, které jsou rezistentní k lékům.

Lactobacillus plantarum patřil dříve mezi ty spornější, ale dnes už existuje více studií pro než proti. Z mého pohledu je velmi důležité, že právě L. plantarum působí pozitivně na propustnost střevní stěny, tedy na spojení mezi jednotlivými buňkami. L. plantarum by tak mohlo být velmi výhodné probiotikum nejen u celiaků, kde dochází postupně ovlivněním uvolňování zonulinu k rozvolnění střevních buněk a zvýšení propustnosti (mechanismus, který je sledován u dalších zánětlivých onemocnění střev a intolerancí, pravděpodobně i příčina některých autoimunitních chorob). Dokáže nejen obnovit poškozenou střevní bariéru, ale také snižuje „umírání“ střevních buněk a snižuje oxidační stres při obstrukci žlučovodů. Společně s dalšími je také účinný v boji proti přerůstání E. coli, která je známá produkcí biogenních aminů (potenciálně tedy působí proti nárůstu biogenních aminů). L. plantarum dokáže také bojovat proti H. pylori a snižovat jím vyvolanou zánětlivou reakci v žaludku (je tedy zřejmě důležitý pro udržení H. pylori pod kontrolou). A co více, L. plantarum umí přímo snižovat obsah biogenních aminů (některé z nich rozkládá!!!). V této studii dokonce tvrdí, že dokáže zabraňovat přímo uvolňování histaminu. L. plantarum je také schopný snižovat alergickou reakci.

L. plantarum (http://www.nature.com)
L. plantarum (http://www.nature.com)

Bifidobacterium breve je společně s L. plantarum na seznamu probiotik, které dokáží snižovat alergickou odpověď organismu (přičemž B. brefe dokáže přímo zmenšovat alergické léze na kůži). Stejně tak pozitivní účinky proti přerůstání E. coli a tedy potenciálně snižuje produkci histaminu bakteriemi. Svými imunomodulačními účinky působí také pozitivně při léčbě atopické dermatitidy u dospělých pacientů. Vysoké dávky probiotik s obsahem B. breve vedly také k uklidnění nemoci u pacientů s Crohnovou chorobou, přičemž někteří byli schopni dokonce vysadit léky. B. breve působí preventivně proti zánětlivým pochodům ve střevě (zvyšuje protizánětlivé pochody).

2) Ale tak proč ne? (neuškodí, mohou působit příznivě na zánět i alergie, nebyla zjištěna či testována produkce biogenních aminů či pozitiva převládají negativa)

Lactobacillus reuteri. Že není trocha histaminu nikdy na škodu dokazuje případ L. reuteri, kterému je díky jeho schopnosti tvořit histamin přisuzován efekt na snížení prozánětlivých cytokinů. Celá signalizační dráha pak vede k potlačení zánětu v našem těle. Pokud jste překonali úspěšně stabilizační fázi (dříve nedoporučuji) a rozhodli se, že se histaminu tak moc nebojíte a je pro vás velmi důležitý jeho vliv na imunitu, vyzkoušejte Bio Gaia (čistý L. reuteri), který sice obsahuje slunečnicový olej (ano, já vás, HITem posedlé, dobře slyším), ale množství pět-deset kapek denně vám ublížit z pohledu HIT nemůže (pokud nemáte alergii na slunečnici). Tyto kapky se u dětí používají na stimulaci obranyschopnosti. Mimochodem histamin v těle opravdu potřebujeme – proto všem doporučuji přestat týrat své tělo vyhýbáním se všemu dobrému. Histamin je neurotransmiter, může tedy ovlivnit nervový systém ve střevě a potenciálně ovlivňovat střevní vnímavost a pohyblivost (informace pro ty, co už nebaví dlouhé hodiny trůnit na míse).

L. reuteri (http://scientificearthconscientious6.wordpress.com)
L. reuteri (http://scientificearthconscientious6.wordpress.com)

Lactobacillus gasseri. Jak jsem zmiňovala již výše, TH17 (IL-17) jsou buňky (mediátory) imunitního systému, které byly ve studiích spojeny se vznikem autoimunitních a chronických zánětlivých onemocněních (např. diabetes 1.typu, zánětlivé choroby střev, alergie). Krom zmiňovaného L. rhamnosus se do imunomodulace zapojují také některé kmeny L. gasseri, což by mohlo pomoci v terapii těchto chorob. Přes regulaci Th17 může L. gasseri také snižovat vznik astma a regulovat alergický zánět! Studie pro ověření imunomodulačních účinků byla provedena přímo u dětí, kde se touto formou snažili regulovat alergie a astma. Terapie s L. gasseri vedla nejen k pozitivním účinkům na astma, ale také došlo ke snížení zánětlivých markerů v krvi. Podobné výsledky byly pozorovány u jiné skupiny dětí, kde terapie vedla ke snížení IgE v krvi a k modulaci buněk imunitního systému (i na úrovni vrozené imunity). Pokud je vaším největším problémem alergická rýma a ucpávání nosu, L. gasseri může být to pravé probiotikum pro vás! Jako bonus navíc – L. gasseri dokáže pomoci v redukci abdominálního tuku a celkově příznivě působit na úpravu váhy u pacientů se sklony k obezitě. I L. gasseri zvládá ochránit proti kolonizaci a případně redukovat růst H. pylori v žaludku. Informace ohledně tvorby aminů jsem nikde nenalezla, pravděpodobně nebyl tento jev vůbec zkoumán.

Bifidobacterium bifidum není zrovna běžná bakterie, u které by se testovala produkce biogenních aminů. Dle vědeckých prací však vyplývá, že spolu s L.acidophilus,  L. reuteri a L. rhamnosus hrají významnou roli v aktivaci imunitního systémua tedy zlepšují jeho funkci (článek také uvádí, že správně fungující obrana ve střevě patří mezi důležité faktory fungující imunity celkově). I když neznáme jeho vliv na produkci histaminu, kmeny bifidum mohou být využity např.pro prevenci ekzémůalergií u rizikové skupiny dětí.

Bifidobacterium bifidum
B. bifidum

Lactobacillus acidophilus. Zatímco oblíbený druh L. casei (který tak často slýcháme v reklamách) silně produkuje biogenní aminy včetně histaminu, Lactobacillus acidophilusLactobacillus lactis subsp. lactis (ten dokáže dokonce zabraňovat množení bakterií, které produkují histamin a jiné biogenní aminy), Lactococcus lactis subsp. lactis Lactobacillus plantarum podle této studie biogenní aminy neprodukují. Produkce je však specifická pro určitý kmen a člověk musí být obezřetný. Podávání živých bakterií vedlo ke zmírnění střevního zánětu, který je spojen s průjmem. V kombinaci s L. rhamnosus a prebiotikem inulinem dokáže působit proti chemicky vyvolanému oxidačnímu stresu a snížit výskyt rakoviny střeva u testovaných zvířat. Jeden z testovaných kmenů ukázal, že L. acidophilus dokáže držet na uzdě Clostridie. Předléčení touto bakterií dokázalo také potlačit zánět vyvolaný H. pylori. V této studii navrhují toto probiotikum jako vhodnou léčbu pro zánětlivá onemocnění střeva.

Bifidobacterium animalis subsp lactis (Bifidobacterium lactis). Přestože jsem nenašla žádné informace ohledně produkce biogenních aminů (krom pravděpodobné produkce spermidinu), našla jsem několik docela zajímavých informací, co se týče vlivu této bakterie na chronické a akutní záněty střevní. Konzumace jogurtů vyrobených pomocí B. lactis LKM512 vedla k potlačení zánětlivé odpovědi (potlačením produkce zánětlivých cytokinů). Pravděpodobně regulace polyaminů může také za zkrocení některých „patogenních“ bakterií a udržení funčního střevního prostředí. Potlačení chronického zánětu vedlo u zvířat k prodloužení života a k redukci rakovinných procesů. Podávání jogurtu po dobu dvou týdnů starším lidem pomohlo redukovat akutní zánětlivé stavy. Stejně tak pomáhá snižovat mutagenní pochody (tedy chrání před rakovinou střeva, jako účinný se v tomto směru jeví právě spermidin, tedy biogenní aminy mají svou důležitou roli!). Ten stejný kmen je díky regulaci imunitní odpovědi účinný v boji proti atopické dermatitidě u dospělích jedinců (mění fekální složení probiotik a zvyšuje uvolňování spermidinu). Kmen Bb-12 je pak uváděn jako vhodná prevence atopického ekzému u dětí. Jiný kmen ve spojení s L. rhamnosus a L. acidophilus dokáže zabraňovat přerůstání E. coli.

Lactobacillus salivarus. V této studii popsali, že L. salivarus izolovaný z kuřecího masa neprodokuje ani histamin, ani tyramin. Ke stejnému závěru došli v této studii, kde izolovali kmen L. salivarus, který nenese geny pro enzymy produkující biogenní aminy. Zato prokázali, že kmen 15K působí proti tvorbě biofilmu z E. coli a Klebsielle. L. salivarius imunomodulační vlastnosti (inhibice prozánětlivé odpovědi). Kmen L-38 dokáže zvyšovat také proti-zánětlivou odpověď. Kmen HMI001 zvládl ve studii s alergickými myšmi snižovat degranulaci žírných buněk (tedy snižovat uvolňování histaminu po stimulaci alergenem). Kmeny K35 a K43 ocení lidé, kteří mají problémy se záněty v dutině ústní, které jsou vyvolané Streptococcus mutans, jelikož oba kmenu potlačují růst této bakterie. Podávání L. salivarius Ren vedlo také k úpravě střevní mikrobioty a ochraně před rakovinou střeva. Kmen LI01 chrání proti akutnímu selhání jater (snižuje markery akutního selhání jater).

L. salivarus (http://www.gutpathogens.com)
L. salivarus (http://www.gutpathogens.com)

3) Ne, děkuji (kategorie bakterií, které produkují biogenní aminy a mohou být tedy při určitých onemocnění včetně HIT nevhodné)

Mikroby, které zde jsou uvedeny, vám mohou, ale nemusí škodit. Z počátku diety před stabilizací je lepší se soustředit na ty pozitivní a těmto se vyhýbat, ale postupem času můžete chtít vyzkoušet, zda není na čase rozšířit probiotické kmeny. Stejně tak je velmi záludné, jakého zvolíte výrobce. Některé z kmenů z níže uvedených vám škodit nemusí vůbec, proto je lepší vybírat výrobce, který vám přesně uvede kmen bakterie a máte tedy přehled, že daný výrobce ví, co dělá. Více info o výjimkách z níže uvedených naleznete ZDE.

L. casei (běžné kmeny, pro více info o výjimkách zde) je používaný druh v mléčných výrobcích, sýrech, vínech, kde stojí za tvorbou biogenních aminů (zde, zde, zde) . Existuje celá škála kmenů, přičemž každý má jinou aktivitu při tvorbě histaminu a dalších aminů. Např. kmeny 4a a 5b, které se bohužel běžně nepoužívají, dokáží histamin i odbourávat. Bohužel výrobci obvykle neuvádí typ kmene, který používají, proto je jeho příjem riskantní (pro tvorbu histaminu).

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (L. bulgaricus) produkuje biogenní aminy (zde, zde, zde).

Streptococcus thermophilus není vhodným zástupcem, jelikož je schopen velmi dobře tvořit biogenní aminy, jmenovitě histamin a tyramin.

L.helveticus má detekovatelný enzym histidindekarboxylázu a produkuje histamin.

Co se týče Enterococcus feacium, našla jsme práci, kde zjistili, že spolu s L. plantarum (viz. sporné), L. brevis a L.casei/paracasei způsobuje produkci tyraminu/histaminu v uzeninách. Produkce tyraminu byla potvrzena i v jiných studiích.

Lactobacillus sporogenes/Bacillus coagulans. B. coagulans byla v této studii identifikována jako histamin-produkující bakterie. Využívání tohoto probiotika, které se v poslední době hojně rozrostlo, nemá příliš vědeckého podkladu. V této studii nezjistili žádný protektivní vliv na akutní průjem u dětí, stejně jako v této studii nulovou schopnost zabraňovat novorozenecné enterokolitidě.

B. coagulans
B. coagulans

Bacillus subtilis. Stejně tak některé kmeny B. subtilis patří mezi producenty histaminu (kmeny D4-1, D6-8, D9-2, D17-1). Ve stejné publikaci mezi producenty histaminu zařadili také S. pasteuri D10-1 a tři kmene S. capitis (D15-1, D15-2, 16-1).

Mimo L. reuteri (u kterého však byl prokázán pozitivní účinek na imuno odpověď, u některých kmenů byla naopak produkce vyvrácena) si můžete na seznam bakterií produkujících biogenní aminy přidat Lactobacillus buchneriL. curvatus, Staphylococcus carnosus, L. alimentariusL. brevisL. bavaricusL. delbrueckii ssp. lactis, Micrococcus spp. a S. piscifermentans. Histamin může být také produkován patogenními bakteriemi (přímo či nepřímo) jako je Clostridium perfringens , Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus pasteuri či Morganella morganii, proto je velmi podstatné udržovat vhodné střevní prostředí, aby tyto bakterie nemohly zaútočit.

Saccharomyces boulardii. S. boulardii je kvasinka, kterou výrobci probiotik rádi využívají a jistě má své místo v protekci zdravých jedinců ať už proti průjmům, či třeba návratu některých zánětlivých onemocnění střev. Pro pacienty s HIT může být však problém, že produkuje biogenní aminy (prutrescin, spermin, spermidin), které mohou inhibovat enzym DAO. U zdravého člověk může taková kvasinka pak vést k navýšení aktivita DAO (produkcí substrátů), avšak právě pacienti s nedostatkem DAO mohou pociťovat problémy.

Probiotika neprošla? Co takhle zkusit prebiotika

Pokud jsou vaše zkušenosti s probiotiky špatné, možná byste měli zkusit jiné a případně doplnit o prebiotika. O prebioticích se příliš nemluví, ale jde v podstatě o výživu pro vaše „domácí“ bakterie. Možná je to dobrý start, jak začít v léčbě – připravit pro „hodné“ bakterie vhodné prostředí. Jedná se vlastně o nestravitelné oligosacharidy. Mezi hojně využívané patří inulin, který se získává z kořenu čekanky, hlíz topinambur či jakonu. Naleznete jej také v česneku, pórku a cibuli. Můžete také hledat výrobky s obsahem jablečné vlákniny a pektinu. V jednom mají odpůrci probiotik pravdu – pokud bakteriím nevytvoříte vhodné prostředí, kde budou mít co jíst a jak žít, můžete je do sebe házet lopatou a ani neotevřou kufr a dají si cestu niagarskými vodopády vaší toalety.

??????????

Probiotika v ČR

Nejčastěji vás zajímá, co si zakoupit u nás. Je to pro mě dost těžká otázka, jelikož si obvykle (po špatných či nepřesvědčivých zkušenost s probiotiky u nás objednávám ze zahraničí (obojí stabilizuje žírné buňky). Přitom vždy dám na vysoký obsah L. rhamnosus. Důvod je jasný – zjistila jsem, že mi velmi pomáhají, a zřejmě díky stabilizaci žírných buněk si můžu dovolit jíst i histaminové liberátory (ovoce, zelenina, nepražené kakao). Celkově mi složení a síla zahraničních probiotik přišly lepší, proto doporučuji nebát se objednávat ze zahraničí. Co však doporučit v ČR? Tak nějak jsem prošla pár stránek, ale musím říct, že je to velmi těžké. Já ani vy nemáme stejné projevy HIT či jiných chorob, naše střevo a hlavně mikrobiální osazenstvo ve střevě je v jiném stavu a každý tak máme jiné požadavky. Obávám se, že i v tomto případě budete muset hledat vhodný doplněk sami. Probiotika však nemusí být jednorázová záležitost, v závislosti na stavu vašeho střeva a stupni poškození mikrobiomu budete muset délku užívání prodloužit. Osobně doporučuji v průběhu probiotika párkrát změnit, abyste se neustále nezásobili těmi stejnými kmeny.

Samozřejmě jsem pár přípravků, kde se nachází převážně dobré či neutrální bakterie našla. Záleží, co od svých probiotik čekáte. Tyto jmenované jsou obvykle slabší a nesplňují modernější poznatky o nutnosti dodat spíše desítky miliard bakterií než jen pár, ale pro navození tolerance či nějakému udržení stavu budou stačit. Super acidophilus plus obsahuje neškodný L. acidophilus, příznivý L. rhamnosus a stejně příznivý B.bifidumBion3 obsahuje L. gaserri, B. bifidum, B. longumBiopron Junior (POZOR, jedná se o Junior) obsahuje kromě L. acidophilus, B. longum a B. bifidum a také prebiotika. Krom vanilkového aroma neobsahuje žádné další přídavné látky. Od stejné firmy koupíte kapky Biopron nejen pro děti, které obsahují čistě L. rhamnosus (v ČR i SK). Vhodné by mohly být Laktobacily 3, které obsahují vysoký podíl protizánětlivého L. rhamnosus (80%) a účinné B. longum (a neškodný L. acidophilus) (u těch jsem nepociťovala však žádný efekt). Pearls IC a Pearls Baby se liší obsahem bakterií a z pohledu histaminové intolerance+zánětu se jako vhodnější jeví Pearls Baby (včetně imunostimulačního L. reuteri). Na Slovensku jsem objevila Probiofix INUM, který obsahuje L. rhamnosus a B. lactis, v ČR jej lze zakoupit jako PROBIO-FIX IMU (musí být s tím jménem IMU, klasická řada není při HIT vhodná). Vhodné by také měly být LINEX forte (na Slovensku ještě lepší LINEX Immuno).

Má vlastní zkušenost

Vzhledem k tomu, jak se k tématu stále točím, asi pochopíte, že střevní bakterie považuji za důležité. Tedy hlavně jejich fungování a správnou rovnováhu. Co se týče mých zkušeností, nedám dopustit na ImmunePrep od firmy Country Life (již se nevyrábí), který mi pomohl hlavně v začátcích. Pak mám osobně dobré zkušenosti s Probiotic Acidophillus BioBeads od firmy Natrol. Na cestování mám velmi dobrou zkušenost s Jarro-Dophilus EPS, kde je převaha vhodných kmenů a jsou zaměřeny na střevní mikrobiom a střevní imunitu, ale pozor, obsahuje mléčnou složku. Pro lepší, silnější a kvalitnější varianty z mé zkušenosti čtěte dále.

Update: Z mých zkušeností

Florassist GI (Life Extension) – nová forma „tekutých“ probiotik s obsahem viridea (rizikový se zdá být L. paracasei Lpc-37, ale přímo tento druh tohoto kmene u člověka po podávání nezvyšuje obsah biogenních aminů). Power-Dophilus (Country Life) – obsahuje maltodextrin (pozor třeba u alergiku na kukuřici atd, z čeho se přídavné látky vyrábí), jinak složení druhů bakterií vhodné. Jako nejlepší momentálně hodnotím Custom Probiotics D-Lactate Free Probiotics – 50g (nejen u sebe, ale dalších nemocných). Skvělé složení, velká síla, dodávané i se lžičkami (na stránkách výrobce grafy stability atd), větší množství za stejnou cenu jako GutPro (alternativa pro ty, kdo nechtějí objednávat ze zahraničí, pozor, nutno dokoupit lžičky).

V zahraničí jsem také slyšela chválu na Pure Encapsulation ProFlora 5, ale s těmi nemám osobní zkušenost (firma je nyní i na cz trhu, ale probiotika jsem na jejich stránce nenašla). Za to Swiss v mém případě selhaly (negativní zkušenost, především s 5). Případně bych doporučila na začátek čistý L. rhamnosus od Swanson (pozor při alergii na rýži atd, je doporučováno držet v chladu, při dlouhých transportech by mohlo dojít k poškození). Stejně tak se jako kvalitní a vhodné pro histaminiky jeví Seeking Health Probiota HistaminX. Nezapomínejte ale, že jsme každý úplně jiný a trh je velmi dobře zásoben (a každému sedne něco jiného, záleží i na přídavných látkách v doplňcích, které se snažte co nejvíce redukovat).

Můžete poznat i složení vlastního mikrobiomu aneb jak zjistit, které bakterie chybí?

Samozřejmě naprosto ideální by bylo vidět, jak na tom vaše střevo je a jak se vaše bakterie drží. V USA už chvíli běží projekty jako uBiome a American Gut, kam můžete odeslat vzorky (nejen pro určení osídlení střeva, ale také třeba slin) a během několika měsíců dostanete profil svých bakterií. Dnes nevíme, jaké je správné nebo lepší složení, ale budete mít možnost porovnat s dalšími daty (tedy například člověk uvede, že je zdravý a nemá žádné potíže, a vy zjistíte, že má úplně jiný poměr bakterií, které mohou ovlivňovat právě imunitu a trávení). Samozřejmě nejlepší léčba pro znovuosídlení střeva je fekální transplantace, ale o té se třeba zmíním až někdy v budoucnu:).

113 comments

  1. Dobrý den,
    nevíte prosím, proc tato probiotika nejsou vhodná pro deti? Swanson Lactobacillus Rhamnosus, 5 miliard CFU?
    Moc Vám děkuji za odpověď

    1. Volně prodejná probiotika jsou pouze doplňky stravy, které nejsou kontrolovány na obsah ani kvalitu, tudíž nemůže nikdo zaručit obsah. Pokud firma či další prodejce uvede nevhodnost pro děti, chrání se tak proti případnému podávání neregulovaných doplňků dětem, kde mohou být případné nežádoucí účinky vážnější. Většina volně prodejných doplňků (pokud není regulace či uvedeno jinak) neprochází nejen testováním na čistotu/kvalitu, ale také klinickými studiemi, mohou mít tedy nežádoucí účinky a nejsou dokonce prokazatelné ani účinky jako takové. Při podávání dětem čehokoli volně dostupného je nutné případně toto zvážit a konzultovat s lékařem.

  2. Dobrý den,chci se zeptat zda mi doporučíte nejaké probiotika pro 7letého syna,ma hit a velky sklon ke koprivkám( i k otokum).Takže nevím jaké a chci mu pročistit telo( střeva).Dekuji za odpoved.Simona

    1. Dobry den, urcite preparaty a jejich vhodnost je i na konci textu, nic vic k tomu nezle pridat. Trh je dnes vicemene presyceny preparaty, casto uplne zbytecne, strevo nepotrebuje „cistit“, cisti se samo, stejne tak jako telo, probiotika mohou pomoci spise doplnit urcitou metabolickou aktivitu chybejicich bakterii a na zlepseni strevni mikrobioty je nutne pracovat spise stravou (probiotika jsou jen berlicka). Volte tedy takova, ktera budou obsahovat doporucene bakterie, ktera budou mit priznivy pomer cena/davku (neni nutne platit predrazene reklamni vyrobky cilene na zoufale pacienty s diagnozou HIT), ve dorme, kterou syn bude dobre tolerovat (tedy velikost tablety muze hrat roli). Muzete vyzkouset i ruznou dobu podani, abyste nasla optimum prave pro sveho syna.

  3. Dobry den, Kašulko!
    Mate skvele clanky! Moc diky za tento blog!
    Zkousela jste, nebo mate zkusenost, s probiotiky na od brnenske firmy Harmonelo? Maji asi 8 zakladnich sirupu. Tvrdi, ze sirup Probio je vhodny i pro lidi s HIT, ze tam maji ty pro nas nevhodne kmeny nejak osetrene, aby nezlobili… Take delaji analyzu mikrobiomu a bud doporuci nejake sirupy, nebo vam udelaji probiotika na miru. Ja od nich mam ted set na pul roku, ale je to raketa za 30 tis. Je v tom asi 26 kmenu probiotik. Nevim, jestli to bude mit efekt, ale prislo mi dobre to aspon zkusit.
    Pokud nemate jeste prolustrovanou tuhle firmu, budu rad za vas pohled.
    S pranim dobra
    Filip

    1. Dobry den, doporucuji projit diskuze mezi pacienty s HIT (tedy nejen temi), hodne hlasi vedlejsi ci negativni ucinky, coz clovek riskuje ale s kazdym doplnkem. Ja sama bych po prispevcich a komunikaci s lidmi s HIT ci informacemi z ruznych (financne nepodporovanych, uprimnych) recenzi nemela duvod zkouset. Ale urcite je to kazdeho vec a kazdy muze reagovat jinak. Je dobre podivat se na cenu (za davku) vs slozeni, etiku MLM, na nazory odborniku na takove testovani vs znalost/vyuzitelnost informaci ke dnesnimu dni (tedy hledat informace a odborne nazory mimo marketing firmy, reklamni sdeleni ci treba prodejce), vyssi cena opravdu vzdy nezarucuje lepsi vysledek (nekdy jde jen o mnohem lepsi marketing). Zkuste si i zjistit, zda se opravdu jedna o 26 druhu bakterii (druh vs kmen) a zda jsou vhodne pri HIT, pripadne zda jsou testovane pro humanni ucely (ci data pochazi ze zvirecich experimentu) a zda maji prokazatelny ucinek ve zminene davce. O rade bakterii, ktere se pouzivaji do probiotickych doplnku ruzneho typu, se to bohuzel stale neda s jistotou rici. Kazdopadne nemuzeme samozrejme podcenovat silu placeba a vliv „pocitu“ perzonalizovaneho pristupu, jen si kazdy musi zvazit rizika vedlejsich ucinku ci financni moznosti (tedy nemelo by to byt na ukor kvality zivota a kvality stravovani).

      1. Moc Vam diky za rozsirujici pohled. Nektere veci si zkusim proklepnout, jine asi nemam kapacitu zjistit. V soupisu kmenu (nebo druhu – uplne se v tom nevyznam) jsem nasel 3 nedobre. L. casei, kde neni uveden konkretni kmen (zeptam se Harmonela), pak S. thermophilus taktez bez upresneni a L. bulgaris LB-87. Ten posledni se mi zda asi nejhorsi vzhledem k tomu, co pisete ve clanku vyse. Pokud by Vas to zajimalo, mohu Vam do soukrome zpravy zaslat cely seznam udavanych druhu/ kmenu, ktere maji v tabletach byt.

      2. Kašulko, prosim, mohla byste pridat odkazy na nestranne recenze a negativni zkusenosti lidi s HIT na ty produkty od Harmonela? Vstoupil jsem s nimi do diskuze a potreboval bych argumentacni oporu.
        Zatim jsem zjistil velice zajimavou vec vzhledek k tem datum. Na starankach maji psano: „Jako probiotické kultury jsou obvykle používány bezpečné, otestované, přátelské bakterie“. Slovicko „obvykle“ zni silne neverohodne. Podobne neverohodny je i fakt, ze ve zprave k obsahu vyrobenych probiotik na miru neuvadi u L. casei ani u S. thermophilus kmen…

        1. Myslim, ze jste si odpovedel sam a nemusite hledat dalsi argumenty. Obchodnik se vas vzdy bude snazit presvedcit o svem vyrobku, proc by jej jinak prodaval, zakaznik je zakaznik. Soukrome konverzace a emaily sdilet nemuzu, ale dle vseho si sdili tyto zkusenosti v FB skupinach Histaminova intolerance, tak zkuste tam.

    1. Jednoznacne dle vsech hodnoceni od rady lidi se i ja stale v pripade nutnosti vracim ke Custom Probiotics D-lactate free (jednoznacne top), pak doporucuji i Culturelle Digestive Daily Probiotics (kombinace L.rhamnosus a inulinu, vhdne tedy na zacatek pri nezname toleranci bakterii), naopak z tech pokrocilejsich a rozmanitejsich Dr. Formulated Probiotics Immune (kombinace pre+pro+postbiotik), prolozeni Life Extension FLORASSIST GI with Phage Technology urcite stoji za zminku, protoze nase mikrobiota nejsou jen bakterie, ale i viry:) Vic me momentalne nenapada, protoze casem by se clovek mel posunout ve snaze dostat do jidelnicku prirozene fermentovane potraviny, ktere maji vetsi presah na nase zdravi nez jen probiotika (a postupne by se to melo darit, byla by skoda zaseknout se u probiotik:))

  4. Dobrý den, před rokem a půl mi doktorka (gastroenterologie) doporučila SMEBIOCTA. Mám HIT a UC a na nafouklé břicho a křeče pomohly velmi rychle, ale hlavně po delší době fakt pozoruju, že mám větší toleranci vůči histaminu! Mám i GutPro doma, ale totálně se mi slepilo a bojím se, že už ty bakterie nebudou tak účinné. Máte s tím zkušenost?

    1. ale podle všeho obsahuje pouze Lactobacillus plantarum, u které se zmiňujete i o nějakých sporných studiích. O co se jedná?

      1. Článek je 6 let starý, kdy bylo nutné zvážit studie, kde L.plantarum vykazoval produkci biogenních aminů. Dnes díky postupu vědy víme, že na IBD působí běžně velmi pozitivně (tedy vaše zkušenost je logická) a že záleží na klonu/izolátu dané bakterie. Zatímco některé typy L.plantarum mohou produkovat biogenní aminy, jiné naopak dokonce histamin degradují (informace novější než tento článek). Škoda je, že výrobci se nenamáhají o tomto informovat:(.
        Co se týče GutPro, napište přímo prodejci. Sama s ním zkušenost nemám, Custom probiotics mi nehrudkovatí. Nebo přímo výrobci, jak je to pak s účinností a stabilitou (hrudkovatění je následek navlhnutí a tudíž pak stabilitu netuším). Škodlivé to nebude, max. se bude špatně určovat dávka a předpokládám, že pak na sobě budete pozorovat ztrátu účinku.

  5. Dobrý den Kašulko, předně strašně velké díky za úžasný přehled všeho!!!!!!!!!!!!!

    Dostala jsem na tip na probiotika SYMPROVE
    obsahují: obsahuje čtyři jedinečné kmeny živých a aktivních bakterií:

    L. rhamnosus, E. faecium, L. acidophilus a L. plantarum.

    https://www.symprove.cz/faq/
    Ale upřímně nevím, zda to risknout…

    Zajímal by mě Váš odborný názor, jelikož Vy jste odborník na rozdíl od lékařů!

    Díky moc!

    1. Popravde za tu cenu muzete mit kvalitni probiotika na cely rok, ne na par tydnu (mnohem vetsi davky za mene penez, vhodnejsi bakterie, jinak tam opravdu nic navic neni). Plus se staci kuknout do clanku (https://histaminovakasulka.com/2014/09/06/probiotika-jako-lek-aneb-ktere-druhy-mi-mohou-pomoci-v-lecbe-histaminove-intolerance-a-zanetlivych-onemocneni-strev/), E. feacium muze produkovat biogenni aminy spolu s L. plantarum (ktery ale ma potvrzene alespon nejake pozivitni ucinky), tudiz dve bakterie uz mate riskantni. Navic konzervacni latka sorban, ochucovadla… nevidim tam nic, co by melo histaminika presvedcit.

  6. Ahoj, dik moc za super web pre hitakov. Môjmu synovi pomáha podľa mňa kmeň bacilus coagulans. Probiotiká vždy obsahujú aj vitamíny b (Nutrilon, biolactiv). Tak možno aj tá kombinácia pomáha. Určite máme lepšie výsledky ako po uzivani daosinu. Hnačku má malý iba pri veľmi veľkej diétnej chybe alebo vysadení probiotík.

  7. Dobrý den,

    předně chci poděkovat autorce za její skvělý web a tento článek.

    Dále, hledal jsem přírodní probiotika obsahující i prebiotika a nalezl jsem tyto: Synerbio Daily 90. Obsahují jen O.K. látky 🙂 Jen kdyby někdo chtěl další tip.

    Mějte se pěkně,
    Mirek

    1. Tak tahle probiotika vypadají skvěle, jsou i cenově dostupná a dají se bezproblémově sehnat.

      Moc děkuji za tip!

  8. Dobrý den,
    děkujeme za krásný přehled.
    V současnosti bojuji se zánětem střev i kůže – rozšířený ekzém od pasu nahoru a už jsem z toho zoufalá. Ráda bych nějaká antibiotika vhodná k těmto průblémům. Nemáte tip na nějaké fakt dobré? Případně jaká je vaše zkušenosti s probiotiky od LR. Děkuji mockrát.

    S pozdravem
    Nela Lišková

    1. Dobrý den, všechna, co doporučuji jako svou zkušenost, považuji za dobré. Záleží jen pak na tom, kolik chce člověk investovat a co potřebuje (z těch dražších jistě Custom . Probiotics nebo GutPro, Jarrow pak jako dostupnější, případně u nás pro začátek Probiofix IMU). LR jsem nezkoušela, ale o jejich výrobcích jsem neslyšela nic dobrého (zvláště k jejich systému a ceně).

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.