Když přerůstají bakterie aneb o SIBO s Dr. Siebecker z The Second opinion series: The Digestion sessions.

Posted by

Tentokrát se dotknu tématu, o kterém jste si na mých stránkách ještě moc přečíst nemohli. Ti, co mě oslovili osobně, se možná s pojmem SIBO nebo Syndromem bakteriálního přerůstání do tenkého střeva možná setkali. A možná jste na něj narazili, když jste hledali, co by mohlo stát za vašimi symptomy, na které ani nízkohistaminová dieta nezabírá. Proto mě velmi zajímalo, co se dozvíme od Dr. Allison Siebecker na přednášce v rámci The Second Opinion Series: The Digestion Sessions, která se SIBO velmi intenzivně zabývá. Vše potřebné můžete dostudovat na jejích stránkách o SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth), které je vlastně chronickou bakteriální infekcí tenkého střeva.

SIBO

Co je to syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě?

Pokud byste nebyli v angličtině natolik silní, doporučuji přečíst odborný článek o Syndromu bakteriálního přerůstání v češtině. Podle definice z tohoto článku je syndrom bakteriálního přerůstání v tenkém střevě (SIBO) velmi heterogenní skupina chorobných stavů a poruch, charakterizovaná zvýšeným počtem a/nebo abnormálním druhem bakterií v tenkém střevě. Jak se dále v tomto článku dozvídáme, na SIBO je potřeba pomýšlet vždy u pacientů se souborem nespecifických dyspeptických příznaků (plynatost, diskomfort, průjem, bolest), při poruchách motility/pasáže tenkého střeva, anatomických abnormalit tenkého střeva a u všech malasimilačních stavů (malasimilace je společný název pro označení maldigesce v kombinaci s malabsorpcí, tedy nedostatečné vstřebávání a podvýživa). Uf, tak věřím, že v tomto se už spousta z vás našla.

Symptomy SIBO aneb může se to týkat i vás?

SIBO je obecně spojeno s narušením protektivních protibakteriálních mechanizmů v žaludku a v tenkém střevě. SIBO je často nalézáno u pacientů s diagnózou syndromu dráždivého tračníku, Crohnovou chorobou, u celiakie (9-55% celiaků, zejména u těch, kteří nedostatečně odpovídají na bezlepkovou dietu a/nebo mají laktózovou intoleranci!) a dalších nemocí. Krom tedy plynatosti a bolestí břicha může docházet k malnutrici (laboratorně vyjádřené jako lymfopenie, nízký sérový prealbumin a tranferin), objevují se jaterní léze, kožní projevy (rosacea) či například anémie, tetanie při hypokalcemii indukované nedostatkem vitamínu D, různé neuropatie (při dlouhodobém nedostatku B12), porušená bariérová funkce střeva, či například D-laktátová acidóza spojena se zmateností.

allison-siebecker

Dr. Siebecker a její vlastní zkušenost se SIBO

Dr. Siebecker se nevěnuje SIBO náhodně – sama si stejnou diagnózou a problémy prošla. Když ji nakonec diagnostikovali IBS, bylo jí jasné, že problém je někde jinde (IBS je obvykle diagnostikován, pokud není nalezena příčina objektivních symptomů). Trpěla silným nadýmáním (v podstatě napucháním v břišní oblasti, které se v průběhu dne zvětšovalo nezávisle na tom, co snědla). Dále trpěla zácpou (namísto běžného předpokladu, že člověk musí mít průjem) a často i bolestí břicha. Ještě zmiňuje, že častým symptomem může být také reflux (pálení žáhy s nadměrným říháním). K tomu přidejte únavu a pocit nevolnosti. Prostě žádná hitparáda. Přestože se o této nemoci moc nemluví a zůstává kontroverzní, je známa už přes 30 let (například je známo velmi úzké spojení s autoimunitní chorobou sklerodermií).

??????????

Odkud ty zlobivé bakterie pochází?

Dále jsme se v rámci povídání dozvěděli, že bakterie mohou pocházet buď z venkovního příjmu, tedy s naším jídlem a pitím, přičemž se může jednat o bakterie, které máme běžně v našem střevě v malém množství, proto je imunitní systém ihned nerozpozná jako škodlivé. Bohužel ve větší míře  mohou způsobit paseku. Mnohem častěji přechází z tlustého střeva, a proto mluvíme o přerůstání bakterií do tenkého střeva. Ve skutečnosti se tak nejedná o zlé bakterie, ale o naše běžné bakterie, které prostě nemají v tenkém střevě co dělat. Pravděpodobně je počáteční příčinou zpomalení střevní motility (příčinou zpomalené může být třeba porucha štítné žlázy, diabetes, operace, léky proti bolesti), kdy se pak bakterie „proderou“ zpět, poškození obranných systémů proti přerůstání (včetně užívání inhibitorů protonové pumpy na překyselený žaludek, nedostatek žluči, snížení střevní imunity), případně malé divertikuli na tenkém střevě (jejich výskyt je častěji spojován s tlustým střevem). Často se setkává také s pacienty, kteří získali SIBO po otravě jídlem (SIBO jako následek zkřížené reaktivity imunitního systému proti některým bakteriálním toxinům a buňkám ve střevě).

Když nám bakterie kradou živiny!

Tenké střevo je primárně určeno pro trávení a vstřebávání živin. Pokud se v něm usídlí mohutné kolonie bakterií, může docházet k „soutěži“ o živiny (proto pak ona malnutrice, bakterie mohou například vyvázat B12 z aktivačního faktoru a „ukrást“ jej). Bakterie také umí dekonjugovat žlučové kyseliny a může se stát, že nebudete správně vstřebávat tuky (mazlavá olejová stolice, s tím může souviset nedostatek vitamínů rozpustných v tucích, málo omega-3 mastných kyselin atd.). Díky těmto různým změnám dochází až k poškození povrchu střevních buněk, kde jsou běžně uchyceny enzymy pro trávení. A tak nejednoho z vás napadne, že následkem SIBO může být také HIT, jelikož DAO potřebuje zdravé střevní buňky, aby se mohla uchytit. Podle doktorky jsou některé bakterie schopné přímo „požírat“ naše enzymy například pro rozklad sacharidů, které pak nejsme schopní dobře rozložit. Proto paní doktorka často vidí ve své ordinaci právě pacienty, kteří nejsou schopní nabrat váhu, přestože se snaží jíst (nevstřebávají ani sacharidy, kterými se pak krmí bakterie, ani další látky). K tomu ještě bakterie mohou vést k aktivaci imunitního systému a produkci zánětlivých faktorů (způsobovat chronický zánět, který může vést k propustnému střevu a tedy potažmo potravinovým intolerancím).

Sibo_small_intestine_bacterial_overgrowth-e1408896845282

Jak poznám, jestli nemám SIBO?

Diagnostika SIBO není žádná procházka růžovým sadem. Nejlepší je dechový test (stanovuje se vodík a methan, methan je právě plyn, který může způsobovat zácpu), který se ale neprovádí na mnoha pracovištích. Jedná se vlastně o provokační test, kdy se podá bakteriím něco, co dokáží trávit jen ony samotné. Pro tyto účely se používá laktulóza, kterou člověk trávit neumí. Bakterie ji však stráví a vzniklé plyny jsou měřitelné ve vydechovaném vzduchu u pacienta. Test probíhá 3 hodiny, což je zhruba čas pro průchod tenkým střevem. Pak je velmi důležité správné vyhodnocení. Další možností je kultivace vzorku odebraného z tenkého střeva, což ale není moc běžná metoda. Jako novinka se ukazuje test oraganických kyselin v moči, ale ten se teprve zavádí (podle doktorky vždy nekoreluje s dechovým testem).

Jak na léčbu?

Léčba Dr. Siebecker vychází z protokolu Dr. Pimentela, který navrhuje nasadit lokální antibiotika (rifaximin, který by měl zůstavat pouze ve střevech a neměl by být vstřebáván do oběhu, nezpůsobuje přerůstání kvasinek, což je hlavní problém antibiotik, je vhodný hlavně pokud převažuje produkce vodíku, pokud převažuje methan, je dobré přidat neomycin nebo metronidazol, ale hrozí přerůstání kvasinek) a začít s tzv. elementární formulou/dietou. Dr. Siebecker k tomu přidala ještě přírodní antibiotika. Naštěstí se přírodní bylinná antibiotická léčba SIBO dostala do výzkumu a přestože Dr. Siebecker se chystá teprve na publikaci, jeden článek už vyšel.  Zdá se, že i tato terapie velmi dobře zabírá a je stejně efektivní jako antibiotika (jen funguje pomaleji, ale zato šetrněji, léčba probíhá cca 2x déle než antibiotiky). Používají se například bylinky obsahující berberin (můžete se kouknout u mě na dřišťál), oregano, neem, skořice, allicin (extrakt z česneku, ten je dobrý hlavně na methanové bakterie, kterým se vůbec nelíbí).

Elementární formula je speciálně sestavená výživa v prášku, která obsahuje všechy potřebné živiny a užívá se jako koktejl namísto jídla. Vše by se mělo vstřebat ještě dríve, než se něco dostane k bakteriím, které se tím vyhladoví. Tato formula se zdá být velmi účinná, jelikož dochází k dobrému vyživení pacienta, ale vyhladovění bakterií, které umírají (obvykle trvá tato léčba 2-3 týdny). Po úspěšné léčbě je doporučováno užívat přírodní či farmaceutická prokinetika, aby byla udržená určitá pohyblivost střev a nemohlo dojít k znovupřerůstání bakterií.

Alternative-Medicine

Léčba začíná na vašem talíři

Samozřejmě ne všichni mají přístup k elementární formule a tak další část rozhovoru směřuje k dietě celkově. Paní doktorka uvádí, že i v tomto případě je to spíše pokus-omyl nebo-li hledání vlastního seznamu potravin, které daný člověk bude moct jíst. SIBO pacienti jsou celkově velmi citliví na potraviny kvůli propustnému střevu a střevnímu poškození. Je potřeba vyřadit to, co mají bakterie nejraději – sacharidy. Tedy žádné cereálie (ani bezlepkové), luštěniny, ořechy, semínka, ovoce, škrobovou zeleninu a cukry všeho druhu. Jako vhodná se pro tyto účely jeví SCD dieta (s tím, že zakladatel měl úspěch i při zařazení glukózy a fruktózy v podobě medu nebo ovoce) nebo low FODMAP dieta (poměrně nová dieta založená na restrikci fermentovatelných oligosacharidů, disacharidů, monosacharidů a polyolů, která se ukazuje jako velmi účinná při řešení IBS a dalších nemocí, FODMAP povoluje bezlepkové cereálie). Paní doktorka má na svých stránkách vlastní kombinace potravin (kombinace SCD a FODMAP). Také se ukazuje, že pro některé chronicky nemocné může hrát velkou roli vláknina, která naopak musí ze stravy těchto lidí pryč (společně s tím by měly být vyřazeny fermentované výrobky a probiotika, ale oba v rozhovoru zpochybňují zdravotní dopad z dlouhodobého hlediska). Celkově je pro pacienty se SIBO lepší jíst ovoce a zeleninu ve vařeném stavu, jelikož to ulehčuje stravitelnost (nazývají to spíše dětská strava – oloupat, odstranit semínka, povařit, rozmixovat).

Tak doufám, že jste se zase něco málo naučili, a že už nám všem pomaličku dochází, že správná rovnováha a „osídlení“ našeho těla velmi ovlivňuje náš zdravotní stav. Bez bakterií to prostě nepůjde, ale musí zůstat tam, kam patří!

26 comments

  1. Dobrý den, chcela by som sa opýtať. Mojim problémom su casté kŕče a napínanie/pocit na zvracanie/nafukovanie. Taktiež mi boli robené testy SIBO. 1 krát vyšli pozitivne lekárka navrhla test zopakovať – test vysiel pozitivne. Následne mi nasadila antibioticku liecbu. Po tejto liecbe som bola na kontrolnom dychovom teste SIBO, kde mi vysli výsledky opäť pozitívne dokonca horsie ako predtymm. Gastro lekárka to uzavrela s tým, že mám jest probiotiká a že mi nevie pomoct. Obvodná lekárka sa taktiež odmietla s tým zaoberať. Viete mi poradit nejakého odborníka, ktorý by to riesil a chcel mi pomoct? Poprípade nejaké kroky čo možem ešte spravit?
    Dakujem za odpoved.

    1. Základ je dieta a případně podpora potravinovými doplňky, o tom najdete spoutsu informací na internetu, návody i zkušenosti. Někomu stačí lowFODMAP dieta, někdo potřebuje SCD a jiný musí opravdu extrémně eliminovat všechny sacharidy. Popři užívání antibiotik je pak potřeba řešit prokinetika (tedy jaká je příčina SIBO), následně vhodná probiotika, je to komplexní proces a myslím, že dnes už na to existuje spousta stránek, ať už přímo stránka paní doktorky či knihy zaměřené na zdravá střeva a trávení.

      1. Dobrý den,

        nemám diagnostikované SIBO, ale mám na něj vážné podezření. Při histaminové dietě se mi výrazně ulevilo, teď ale když sem užívala prebiotika s obsahem inulinu a olygofruktosacharidů, tak mi bylo velmi zle po chvilce po pozření a tak strašlivě nafouklá jsem ještě nebyla. Jako balon. Také po psiliu to bylo hrozné. Teď navíc držím kvůli kolonoskopii bezezbytkovou dietu a je mi opět hrozně zle. Jím bílé rohlíky + vejce nebo šunka, džus a piškoty. S vejcem problém nemám, to jsem zkoušela. Nic s histaminem nejím. A je mi zle i po rýži, takže lepkem to také nebude. Takže to vidím na SIBO. Máte někdo zkušenosti s podobnými příznaky po požití prebiotik? Případně jsou nějaká nesacharidová (jde to vůbec?)? Přece jen nechci dodávat žrádlo i pro ty přemnožené bakterie. Děkuji,

        Hanka

  2. Dobry den, dakujem za clanok. Po neutichajucich problemoch pocas bezlepkovej a bezlaktozovej diete som bola som na dychovom teste SIBO v Martine. mala som pozitivne vysledky. Okrem toho mi v tom case tiez otestovali krvny obraz na hladinu a aktivitu DAO, ktore som mala znizene. Moja alergologicka to uzavrela ako HIT, no nasledne doktorka na Gastre mi povedala, ze problemom by mohlo byt prave SIBO a naordinovala mi riflaximin, ale co sa tyka upravy stravy, k tomu mi nepovedala nic, akurat mi zrusila predchadzajucu diagnozu celiakie… pocas prvej kury s antiobiotikami som bola celkom v pohode, no uz na jej konci a okamzite po nej som mala znova bolesti a prehanania. Casto uz neviem co zjest, aby mi nebolo zle a potom pri nedostatku energie siaham po „rychlom“ jedle v podobe ovocia a sladkosti (aj ked bezlepkovych).. bude to tazke, ale urcite vzskusam cestu vyhybania sa cukrom.

    1. Zrušila diagnozu celiakie? Ta snad byla provedena na základě krevních testů s protilákami a výsledků biopsie, ne? Tu přece nelze kvůli SIBO zrušit, SIBO může být následek poškození střeva u celiaka. Jinak SIBO je nadřazené HIT, může to být jeho příčina: https://histaminovakasulka.com/2017/11/07/zjistili-vam-histaminovou-ci-laktozovou-intoleranci-mozna-je-to-ve-skutecnosti-neco-jineho/. Proto je také možné, že právě lowFODMAP dieta, která se používá pro léčbu SIBO, má i pozitivní učinek na HIT: https://histaminovakasulka.com/2017/01/22/low-fodmap-dieta-jako-lek-histaminove-intolerance/.

  3. Zdravim Kasulko, prece jen od posledního komentáře uplynul nejaky cas. Nemate prosim nejake nove informace kde by se dalo v CR diagnostikovat SIBO? Dekuji pokud si najdete cas na odpoved.

    1. Dobrý den, článek čerpá informace z přednášky v rámci zmíněného cyklu, jak zmiňuji, další informace tedy musíte hledat přímo u Dr. Siebecker nebo Dr. Pimentela. Předpokládala bych ale, že se jedná o speciální formulu dostupnou jen v určitých zemích nebo pracovištích, netuším, zda je dostupná i v ČR či s ní někdo v ČR má vůbec nějakou zkušenost.

    2. Ahoj. Mám několik informací ohledně elementární formula. Více info o protokolu by mělo být popsáno v této knize: http://go.integrativepro.com/ps-elemental-diet-ebook.html?gclid=CjwKCAiA9rjRBRAeEiwA2SV4ZQAfZyP59Bj0nPS1jHIeCUjR9vhNSpRDATvMnuqkkHco1RelAXuC0hoCTCsQAvD_BwE
      Jedná se o prášek, který se rozpouští ve vodě a popíjí, nejí se pevná strava, 2-3 týdny. https://www.integrativepro.com/Products/Gastrointestinal/Physicians-Elemental-Diet tady je odkaz na zdroj kde jí koupit.
      Test na SIBO (obě varianty) se dělá také v Hradci Králové, žadatel potřebuje žádanku.
      Dost často se ale cituje další SIBO (nevím jestli ho tady Kateřina citovala), způsobené C-DIFF, nebo jinými toxiny např. otravou z jídla. Zde video popisující dopad toxinu CDTB na IBS https://youtu.be/CWKnfcQ_bpo

    1. To bohužel netuším, ale určitě to musí vědět gastroenterologové, takže bych se poptala tam (případně zavolat na gastro do větších nemocnic, zda disponují či poradí, kam za testy).

  4. Ahoj Kašulka,

    ďakujem za tento článok! O SIBO som netušila, po prečítaní som si istá, že je to práve môj problém. Rovnako ako ty mám HIT, neceliakálnu neznášanlivosť lepku. tiež neznesiem nič mliečne. Ovocie, zeleninu netolerujem pokial to neudusím. Mám 45kg a 171cm a to celý deň jem! Preto som sa v sibo našla. Len som sa chcela spýtať, či je treba telo zaťažovať pred testom – dychovým, alebo netreba?
    Našla som si na SVK pracovisko a určite to pojdem skúsiť.

    Ďakujem veľmi pekne za to čo robíš.

    S pozdravom a prianím veľa energie do ďalších príspevkov

    Mon

    1. Ahoj, tělo netřeba zatěžovat, jelikož když má člověk neustále problémy způsobené přerůstáním bakterií, tak tam ty bakterie jsou i bez zátěže (kdyby se je povedlo „zlikvidovat“, člověk by to asi také poznal na zmizení příznaků. Asi bych zůstala na stejném jídelníčku, při testu se podává cukr, který tráví bakterie a pozná se, zda nezačínají pracovat trochu dříve a nejsou tam, kde nemají. Samozřejmě SIBO se překrývá tak trochu s dalšími problémy, ale test není tolik náročný, aby jej člověk nepodstoupil (žádné uspávání, hadičky atd.), jen trochu nepříjemný (pokud tam přerůstání opravdu je), takže určitě doporučuji.

  5. Tak bych řekl, že je to snad čím dál více složité. Mě osobně nejvíce zaujala věta: SIBO pacienti jsou celkově velmi citliví na potraviny kvůli propustnému střevu a střevnímu poškození. Podle mě toto platí i pro Celiaki a Hitáky.

    1. Určitě to bude platit pro jakékoli zánětlivé onemocnění střev, tedy i pro Crohna či ulcerózku a další, prostě kdekoli je narušena střevní bariéra. Narušení střevní bariéry je zřejmě jeden ze spouštěčů celiakie, což nás zase vede zpátky k tomu, co máme běžně na talíři a co dostáváme za léky:(( Ještě toho stále dost nevíme, ale střevo se zdá být jednoznačně orgánem, který bychom při léčbě měli vždy cílit (přestože věřím, že u některých se zahojí samovolně v rámci odstranění spouštěče, ale někdy to lze urychlit a někdy se dokonce musí pomoci).

      1. Dobrý den, moc rád bych Vám pověděl svůj příběh.Je mi 28 let a doposud jsem byl zdravý jako rybka ,po použití antibiotik amixoklav které mi střeva rozhodily natolik že jsem mi na zadku píštěl, což je spojení mezi orgánem a zadkem, váček plný hnisu, naštěstí bylo prokázáno že se udělal samovolně po antibiotikách které mi udělaly ve střevech úplnou paseku ,byl jsem na ně alergický ale streptokoka jsem se bál více než těch antibiotik.Po zahojení píštěle mi byla zjištěna intolerance na vejce, mléko,cassein, sóju ale po vysazení těchto věcí žádná změna,kolonoskopie,gastroskopie,ultrazvuk ,testy stolice asi šestkrát a odběru krve asi 30 . Vše bez komplikací , orgány fungují jak mají i bez prokázání clostridium či jiné bakterie.Byl jsem poslány domů s tím že mám dráždivý tračník.Ted si čtu o Sibo a možném zmírnění symptomů či úplně uzdravení.Me symptomy jsou průjem, kručení v břiše,sem tam vyrážka která hned zmizí ale nikdy se mi nedělala , samozřejmě s toho všeho nespavost, málo energie a soustředění přes den bo jsem šestkrát denně na wc tak to člověka i po osmi měsících rozhodí.Nemohu si vůbec zvyknout a málo vitamínů D tepe my po celém těle jako by mu něco bylo.Jako b někdo klepal ale klepe Vám na noze,ruce,či prstě na nohou .Je to úlet a už se těším až budu mít tohle vše za sebou.Vim že to zvládnu .Chci se zeptat je možné že mám Sibo.A myslíte si že jde střevo zahojit .Moc mě mrzí co jsem udělal že i po tom co jsem slyšel že mi v břiše kručí po antibiotikách,nepřestal jsem je brát.S pozdravem a úctou Calabek Radomír

        1. Ano, střevo je možné uzdravit. Mám také dráždivý tračník a také mě postihovalo SIBO. Koupil jsem si knížku Protiprdkavá dieta od Dr. Igora Bukovského. Kniha je dost nepřehledná, jsou tam vzájemně si odporující tabulky a 2/3 knihy tvoří bezcenné vegetariánské recepty.

          Naštěstí mi přišel do emailu spam, kde se hovořilo o léčbě „děravého střeva“, správně se má říkat prosakujícího střeva. Jednalo se o 2 látky: N-A-G a Arabinogalactan.

          Brzy po začátku užívání se všechny symptomy dráždivého tračníku zlepšily tak, že jsem mohl přestat zkoušet, které glykany a fruktany mi nesedí. Vyhýbám se jen pšenici a žitu. Od té doby jsem už 2 roky nemusel použít lék, který hubí vše živé (kromě bakterií) nacházející se ve střevě.

            1. Takže by se dalo říci že jsi zdravý kluk už že?Rad slyším že existuje nějaké vyléčení či zmírnění příznaků.Date mi prosím na sebe tel číslo jen bych zavolal a zeptal se na pár otázek.Muj email Radomir.Calebek@seznam.cz

            2. Však jsem psal, že při udržovací léčbě s N-A-G a Arabinogalactanem, jsem nemusel použít lék co hubí vše živé (kromě baktérií) – Vermox a jen párkrát za rok Endiaron.
              Dalis 608 701 619

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.