Povídání o histaminu a žampionech a recept na „Nacpané žampiony“

Posted by

Žampiony mi daly pořádně zabrat. Ne fyzicky! Ale to vyhledávání informací. Ono totiž když se podíváte na seznamy, houby jsou označované jako vysokohistaminové. Podívejte se na ta bílá neviňátka ještě jednou. Copak by nám mohla ublížit?

A tak jsem  začala hrabat a bádat. A teď už asi tušíte, k čemu jsem dospěla. Opravdu nechápu, kde někteří autoři nízkohistaminových seznamů ke svým informacím přišli. Teda mám takové tušení, že si prostě otevřeli internetové stránky a něco opsali. Dokonce jsem se snažila kontaktovat pár provozovatelů svých seznamů, zda jsou schopni poskytnout informace či doložit svá tvrzení. Výsledek vám asi ani nemusím psát, že?

O tomto tématu jsme také polemizovali s The Low Histamine Chef, která se rozhodla zařadit houby do svého jídelníčku. Obě jen hádáme, proč se vyskytuje i na seznamech od odborníků na nemoci spojené s histaminem. Jednou z možností je bakteriální symbióza či plísně, které se u hub mohou vyskytovat. Oproti tomu Dr. Fuhrman doporučuje houby nechat či zařadit zpět z důvodu vysokého obsahu nutrientů a pozitivních efektů na naše zdraví. Samozřejmě velmi důležité bude vybírat kvalitní nenapadané houby a dobře je před použitím omýt, já vždy používám v takovém případě octovou vodu. Osobně sice houby jím tedy jen příležitostně, ale určitě se jim nevyhýbám.

IMG_9608

Žampiony podporují imunitu, působí proti zánětům, virům, bakteriím i proti rakovině

Žampion dvouvýtrusý je asi nejběžnějším žampionem  (Agaricus bisporus), co je u nás k dostání. Analýza sušeného žampionu dvouvýtrusého ukázala, že se mimo jiné jedná o dobrý zdroj retinolu, thiaminu (B1), riboflavinu (B2), pyridoxinu (B6) a niacinu (B3)(žampión má největší obsah vitamínu A, zatímco shitake měly největší obsah thiaminu a pyridoxinu, a portobello riboflavinu a niacinu). Žampiony mohou být také zdrojem vitamínu B12 a folátů. Bylo dokázáno, že podávání žampionů podporuje aktivitu „přirozených zabíjaků“ (NK-buněk našeho imunitního systému), což poukazuje na možnou protirakovinou a protivirovou roli přes aktivaci vrozené imunity. Konzumace žampionů také dokáže podpořit dozrávání dendritických buněk a zlepšuje jejich funkci, což podporuje jak vrozené, tak adaptivní imunitní procesy. Vědci shrnuli, že touto aktivitou podporují žampiony boj proti bakteriálním infekcím, a také proti vzniku nádorů. Protirakovinné účinky byly úspěšně testovány na buňkách leukemických, rakoviny prsu (přes regulaci estrogenů) či jater. Na protirakovinné účinky poukazuje také vysoký obsah antioxidantů. V jedné studii zjistili, že si žampiony svojí antioxidační aktivitu zachovávají i po uvaření.

Mezi první obranné pochody na povrchu membrán patří dozajisté sekrece imunoglobulinu A (sekreční sIgA). V této studii jedlo 24 zdravých dobrovolníků 100 g žampiónů denně při běžné stravě a po jednom týdnu došlo k významnému nárůstu sekrece obranných sIgA, což naznačuje podle vědců zlepšení imunity. Protizánětlivé účinky žampionů byly demonstrovány i u modelu vyvolaného zánětu střev u myší, kdy pravidelné konzumace žampionů dokázala zabránit vzniku zánětu. V novější studii krmili myši 4 týdny žampiony a následně vyvolali poškození střeva (model ulcerativní kolitidy) a zjistili, že u myší na dietě se žampiony byl potlačen průjem a krvácení a nedošlo k poškození střevní mukózy.

Protibakteriální účinky byly zaznamenány u vařených žampionů stejně jako syrových (na druhou stranu, sonikaci a ohřev může vést ke ztrátě protizánětlivých látek). Extrakt z žampionů se zdá být účinný proti gramnegativním i grampozitivním bakteriím a účinkuje také proti kandidě.

Jinak např. žampion mandlový, který má také protirakovinné a imunomodulační účinky, dokáže působit proti uvolňování histaminu v těle a zabránit tak následkům stimulace žírných buněk jinými látkami. Stejná houbička snižuje uvolňování prostaglandinů a leukotrienů, což úzce souvisí s protizánětlivými účinky přes regulaci žírných buněk. Pokud tedy sháníte něco proti alergii, pak žampion mandlový může být to pravé pro vás. Stejný vliv proti uvolňování histaminu ze žírných buněk a regulaci alergické a zánětlivé odpovědi má také hlíva máčková.

Žampiony snižují cholesterol a glukózu v krvi

Příjem žampionů by mohl být také důležitý pro ženy po menopauze. Na myším modelu postmenopauzálního období zjistili, že žampiony snižují markery jaterního poškození, zlepšují metabolismus glukózy a snižují přepis genů zahrnutých v metabolismu tuků. Jiná studie ukázala, že žampiony snižují cholesterol (snižují triacylglyceroly, zvyšují HDL, upravují zvýšenou aktivitu jaterních enzymů) a glukózu v krvi u myší s vysokocholesterolovou dietou. Vysoké dávky vodného extraktu žampionů v jiné studii dokázaly snížit glukózu v krvi a celkově upravit metabolismus glukózy u diabetických potkanů. V jiné studii využili vlákninu ze žampionů (a červené řepy) a zjistili, že 4-týdenní léčba vedla ke snížení cholesterolu v krvi (přímo přes regulaci LDL metabolismu v játrech).

Ne všechno je histaminová intolerance

Může se samozřejmě stát, že budete reagovat na čisté nekontaminované žampiony. Důvodem může být celkově vysoký obsah lektinů ve stravě (pokud jste citliví na brambory, luštěniny, cereálie, rajčata, cukety, mrkev, dýni, ředkvičky, citrusy, bobulovité ovoce, třešně, banány, jablka), které však nejsou vždy špatné. Lektiny ze žampionů mohou např. inhibovat enzym viru HIV-1, zabraňovat přerůstání buněk v pigmentové vrstvě retiny či napomáhat léčbě diabetu. Houby se také vyskytují v seznamech jako surovina s vysokým obsahem FODMAP, pokud tedy léčíte SIBO či jiné střevní záněty, nemusí to být ideální volba ani pro vás. K reakci také může dojít, pokud jste alergičtí na plísně a před požitím hub se dostanete do kontaktu s plísněmi a zkříženě zreagujete na žampion.

Pro zajímavost

Žampiony ponechané ve vodě po několik dní jsou schopny vyčistit vodu od škodlivého BPA (také spouštěč potravinových alergií), což by mohlo vést k jejich využití z tohoto pohledu. Zatímco u ohřevu se data na zachování účinných látek liší, po zamrazení na dobu 8 měsíců můžete přijít až o 50% účinných látek a vitamínů.

IMG_9647

Nacpané žampiony

  • 4 větší žampiony
  • 1 silnější stonek jarní cibulky
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžíce žervé (pokud tolerujete, nemusí být, můžete klidně nahradit lžičkou ghí či másla)
  • 1 vejce
  • špetka soli, pepře, 1/2 lžičky kurkumy, špetka bazalky a špetka tymiánu (samozřejmě čerstvé jsou lepší)
  • trocha olivového oleje
  • salát k podávání

Troubu rozehřejeme na 170°C. Plech si vyložíme papírem na pečení.

Žampiony dobře omyjeme a osušíme. Odlomíme nožičky (můžete použít či vyhodit, záleží na vašich chutích) a opatrně lžící či vykrajovátkem vydloubneme část žampionu, abychom dostali vydlabené hlavičky.IMG_9635

Vnitřek žampionů nasekáme na drobno, přidáme nadrobno nasekanou cibulku, koření, žervé a vejce a vše dobře promícháme.

IMG_9637Žampiony potřeme z venku a zevnitř trochou oleje a naplníme je připravenou směsí.

IMG_9639

Dáme péct do trouby na cca 20 minut. Doporučuji podávat s rukolou a posypané nasekanou čerstvou petrželkou. Dobrou chuť.

IMG_9653

8 comments

    1. Záleží na stádiu onemocnění a celkovém stavu pacienta, působí protizánětlivě a protektivně před propuknutím zánětu, ale nikdo nestudoval aplikaci v akutní fázi (kde může naopak vadit, že podporuje funkci imunity). Ideální je tedy vycházet z aktuálního stavu a vyzkoušet na sobě (rozhodně ale pozor na kvalitu žampionů, aby nikde nebyly nahnilé, plesnivé, pořádně je omýt (určitě jsem si nevšimla, že by houby obecně byly pro tyto pacienty zakázané).

  1. Děkuji – ráda vyzkouším – já nejraději orestuji a podusím na cibuli (ev. též česneku) se špetkou kari, pepře, zázvoru, chilli papr., kmínu nebo pouze na kmínu, …. Přidám k vařeným braborám a zasypu rukolou pokapanou olejem…
    Jdu vyzkoušet Váš recept…
    P.S.: Snášíte kumquat? Včera jsme ho rozmixovala i s kůrou, pomerančem a manželovi s trochou rumu – chutné s dezertem i bez něj … 🙂

    1. Kumquat jsem asi 3 roky neměla, takže vlastně vůbec netuším. Kůra citrusových plodů by měla obsahovat látky, které zabraňují uvolňování histaminu, ale netuším, zda se to týká u kumquatu:)

        1. Vnitřek už je trochu spornější, protialergické látky jsou právě v té slupce. Já zase snesu trochu citronové nebo limetkové, občas grep, ale vůbec pomeranče či mandarinky. Ale popravdě mi citrusy moc nechybí, takže to moc často netestuji:))

  2. Katko, jak se staví histamin ke konzumaci hub? Houbám, dříve bez problému snášeným, se nyní obecně vyhýbám – včetně sušených „domácích“ Problém mi nečiní pouze hlíva ústřičná (na všechny způsoby). Děkuji.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.