Červené mořské řasy v jídelníčku alergika a recept na Řasu nori plněnou slunečnicovým krémem

Posted by

Nedávno jsem dostala mega chuť na mořskou řasu. A to se mi tedy moc často nestává. Vlastně za posledních pár let jsem se po jedné hodně škaredé zkušenosti k sushi nedostala, a tím pádem jsem se nedostala ani k řase. Nakonec jsem koupila drcenou řasu nori, že si občas sypnu trochu do polévky. A chuť mi nedala a běžela jsem koupit i plátky. Vzpomněla jsem si totiž na skvělý zážitek na loňském Raw food festivalu, kdy kornoutek z řasy naplnili semínkovou pomazánkou a zeleninou a já si spokojeně chrochtala.

IMG_8672

Řasami proti alergii

Jelikož jsem úplný amatér, do kornoutků jsem se zatím neodvážila (ale dovedu si představit, že na party to bude docela hitovka). Zkusila jsem se samozřejmě podívat, co taková chuť na řasu může znamenat. Nori (Porphyra tenera či Porphyra yezoensis) patří mezi červené mořské řasy. Fykokyanin obsažený v červených řasách měl ve studiích na alergických myších protialergické účinky, kdy došlo ke stabilizaci žírných buněk, snížení specifických IgE, snížení histaminu, snížení zánětlivých molekul a také ke zmírnění zánětu v tenkém střevě. Polysacharidy z červených řas jsou spojovány s imunoregulačními, protialergickými (např. přes porfyran), protizánětlivými a protirakovinnými účinky. Nori také obsahuje vysokou koncentraci fenolických kyselin a jejich sloučenin, které hrají roli v ochraně proti zánětu, rakovině a ochraně proti oxidačnímu stresu a poškození orgánů. Řasy z rodu porphyra působí nejen proti zánětu,  ale také například pomáhají upravovat profil lipidů v krvi (snižovat). A tak si říkám, jestli se na jaře nepřihlásili alergie a snaha těla s ní bojovat. Na druhou stranu se udává, že červené řasy mohou být také zdrojem vitamínu B12 (o schopnosti využít tuto formu se dlouho vedou spory) a jód. Obsahují také další minerální prvky, ale pouze ve velmi malém množství (mohou tedy přispět k doplnění, ale určitě ne jako majoritní zdroj).

IMG_8676

Ale vraťme se zpět k receptu. Pokud už máte doma řasu, ostatní je velmi jednoduché. Předem namočená semínka (já jsem zvolila slunečnicové, více si můžete přečíst zde, ale pokud vám nevyhovují, nahraďte třeba směsí nebo jinými) jsem rozmixovala s tahini (můžete nahradit olejem) a kořením, rozetřela na řasu a přidala na kousky nakrájenou protizánětlivou zeleninu (pokud tolerujete nebo děláte pro někoho jiného, přidejte avokádo, je protizánětlivé) a protialergickou petržel. Srolujete a můžete dlabat. Když si semínka namočíte předem, je to velmi rychlé a dobré. Nemusíte nechat odležet, dokonce doporučuji připravit a jíst pouze čerstvé, jinak vám řasa díky obsahu tekutiny v pomazánce docela povadne (a není to už prostě tak dobré, jak čerstvé).

IMG_8687

Řasa nori plněná slunečnicovým krémem

(4 porce)

Krém

  • 200 g slunečnicového semínka, předem promytého a několik hodin namočeného ve vodě (nevhodné pro eliminační fázi, později často tolerované, nahraďte případně mandlemi či jiným semínkem)
  • 2 vrchovaté lžíce nepraženého tahini (30 g)
  • 2 lžíce olivového oleje (15 g)
  • voda
  • 1 lžička himalájské soli
  • 1 vrchovatá lžička pesta z medvědího česneku (10 g) (lze nahradit česnekem, ale pesto z medvědího je jemnější)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • svazeček čerstvých petrželových lístků (cca 10 g lístků)

Náplň

  • kousek řapíkatého celeru (cca 40 g)
  • 1/3 okurky (150 g)
  • vetší mrkev (150 g)
  • 25 g čerstvých klíčků (mix brokolice, čočka, mungo, ředkvička, prostě dle chuti)

Zbytek

  • 5 ks řasa nori

Předem namočenou slunečnici spolu se zbytkem ingrediencí na krém rozmixujeme, vodu přidáváme postupně podle potřeby a výkonnosti mixéru. Krém by měl být opravdu hustší, takže přidávejte po lžících. Zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké delší proužky.

Na balení je ideální bambusová podložka, na kterou si položíme řasu a rozetřeme na ni 1/5 připraveného krému. Necháme cca 1 cm od okrajů. Položíme 1/5 náplně a pomocí podložky pevně srolujeme. Konec potřeme vodou a přilepíme, čímž rolku dokončíme. Krájíme velmi ostrým nožem na kousky nebo rozpůlíme na dvě části a jíme jako rolku vkuse. Ideálně podáváme s velkým salátem (či pokud vaši blízcí tolerují, wasabi není k zahození). Dobrou chuť.

IMG_8689

1 comments

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.