Máslová fazole v dýňové omáčce

Posted by

Velmi často dostávám dotazy na běžnou stravu. A samozřejmě často dodáváte, že předpokládáte, že jsou to rychlé snadné recepty. Ruku na srdce, mně vždy přišlo dávat takové recepty úplně zbytečné, protože za běžnými recepty nestojí žádné skvělé a zázračné postupy. A na běžnou kuchyni ani recepty nepotřebujete, prostě vaříte, jíte, nic nevážíte. Stejně tak mi nepřijde ani většina už zveřejněných receptů složitých, protože spousta věcí lze dělat současně a při troše přípravě a organizace času jde vše zfouknout za chvíli nebo při jiných činnostech. Ale vím, že někdy prostě trvá, než si člověk zvykne na nové suroviny, na jiný poměr základních živin, na jejich zpracování a na plánování, jak s nimi naložit. Důležité je se nevzdávat!

img_7637

Každopádně v tomto směru doporučuji trochu plánovat, protože třeba luštěniny (či často ořechy a semínka nebo obiloviny) musíte dopředu namáčet a tedy je potřeba trochu vědět i dopředu, co budete jíst. Odnaučme se ten zlozvyk dnešní uspěchané doby, že nemusíme plánovat a nakupovat, protože prostě když tak někam zajdeme nebo si něco necháme dovézt, tohle očividně pro lidstvo z pohledu zdraví nefunguje.

U luštěnin je ta výhoda, že pokud je uvaříte ve větší míře, můžete zbytek zamrazit a vytahovat postupně a mít je tak vždy po ruce jako skvělý zdroj vlákniny a bílkovin. Když si ráno stihnete namočit třeba i rýži nebo jinou obilovinu, budete mít večerní vaření mnohem jednodušší (nebo naopak večer vše namočit a připravit a ráno uvařit). A někdy je to prostě celé jen o zvyku a o tom, že chca nechca budete muset v té kuchyni strávit více času, i když to není vaše nejvíce oblíbená činnost. Ale tím, že v té kuchyni budete, budete používat rozmanité bylinky, kombinovat obiloviny a luštěniny, zeleninu či semínka, rychle zjistíte, že sami žádné recepty nepotřebujete a že na rychlé jídlo využijete cokoliv, co je zrovna v lednici. Prostě se vám to vše tak trochu vryje pod kůži, procesy se zrychlí, fantazie napříč kořením a kombinací se rozvine a vy si nakonec možná vaření ještě zamilujete. Jako oddechovou činnost, u které nemusíte složitě přemýšlet, u které můžete poslouchat třeba oblíbenou hudbu, knihu či třeba seriál, u které si třeba zatancujete, a na konci vás bude ihned čekat výsledek vaší práce, který ještě zaplní žaludek a často pohladí po duši.

img_7633

Máslová fazole v dýňové omáčce

  • 250 g velká máslová fazole (tzv. strakatá, kupovala jsem na SK na trhu)
  • 1 střední máslová dýně
  • 1 lžička himalájské soli
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • pokud nechystáte pro děti: 2 lžičky garam masala směsi či pálivější orientální směsi, kterou tolerujete (pro děti volte základní protizánětlivé bylinky bez pálivých složek)
  • basmati rýže na podávání (nebo nahraďte pohankou, černou rýží či quinoou, klidně zamíchejte do rýže trochu slzovky)
  • čerstvá rukola (nebo jiný salát)

Fazole předem na 24 hodin namočíme, v průběhu několikrát vyměníme vodu. Poté uvaříme v čisté vodě do měkka. Dáme také vařit basmati rýži podle toho, jak jsme zvyklí.

Dýni oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme kokosový olej, osmahneme na něm mletou nebo čerstvou kurkumu cca 1 minutu za stálého míchání. Přidáme dýni, podlijeme vodou, vmícháme sůl a koření (pokud používáte) a přiklopíme. Podusíme do změknutí na mírném plameni. Rozmixujeme na hladkou omáčku a vodu přidáváme do vytvoření krémové omáčky. Vmícháme fazole a případně dosolíme podle vlastní chuti. Servírujeme s čerstvou rukolou a basmati rýží. Dobrou chuť.

img_7630

 

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.