Pohankový dort s rynglovým agarem

Posted by

Pohanka je jedna z potravin, nad kterou se stále vedou boje ohledně obsahu histaminu. Na některých listech se objevuje jako zakázaná, na některých ne. Každopádně díky protizánětlivému a také protialergickému působení doporučuji vyzkoušet na sobě, jinak se můžete připravit o velmi zajímavou, přirozeně bezlepkovou potravinu. Pokud by vás pohanka zaujala, můžete si o jejích účincích přečíst třeba zde. Tentokrát jsem se nechala inspirovat receptem ze stránek Chutně a zdravě (samozřejmě s drobnými úpravami), za což moc děkuji.

Možná si také říkáte, proč se patlat s pohankovým dortem? Pokud si nastudujete něco málo o protizánětlivé pohance, která je velmi bohatým zdrojem quercetinu, přidáte zdravé tuky v podobě oříšků a chia semínek, bílkovinu v podobě vajec atd, musí být jasné, že tato varianta bude mnohem zdravější než krémové dorty z obchodu. Oslavovat se dá i zdravě:)IMG_5986Aug 25, 2013

Pohankový dort s rynglovým agarem

(bezlepkový, bez mléka, lze bez ořechů)

  • 400 g pohanka lámanka
  • 500 ml ovocné šťávy – směs šťávy z červené řepy  a jablka
  • voda
  • 4 lžíce agáve sirupu
  • 4 lžíce nepraženého kakaa či karobu
  • 100 g vlašských ořechů (pro stabilizované, jinak lze nahradit)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 vejce
  • 8 ks zralé ryngle či jiné ovoce, popřípadě 500 ml ovocné šťávy
  • agar
  • 2 lžíce agave sirupu
  • domácí marmeláda dle chuti (nebo krém)

Pohanku si propláchneme (lze použít i normální, ale s lámankou je těsto jemnější), a dáme do hrnce s 0,5 litrem ovocné šťávy. Šťávu si můžete zvolit dle své chuti, já jsem použila směs řervené řepy a jablka (1:1, jablko bylo hodně sladké). Přidáme trochu vody, aby byl poměr pohanka:kapalina cca 1:1,5 (přidala jsem cca 300 ml vody). Dáme vařit, jakmile šťáva zavře, povaříme 3 minutky, odstavíme a necháme pod pokličkou dojít cca 30 minut.

Troubu rozehřejte na 180°C. Připravenou pohanku si smícháme s nepraženým kakaem (karobem, či třeba kokosem), vejci, chia semínky, nahrubo nasekanými ořechy a agáve. Pokud máte raději sladší koláče, doporučuji přidat sladidla (já spoléhám na to, že se dá koláč v závěrečné fázi přisladit buď ovocným přelivem, agave sirupem či třeba domácí marmeládou). Hmotu přesuneme do připravené dortové nádoby (já jsem vyložila pečícím papírem) a vložíme do trouby na 35 minut či dokud nevznikne z těsta tuhá hmota. Kropus necháme vychladnout.IMG_5982Aug 25, 2013

Po vychladnutí jsem korpus rozřezala na půl (uvnitř se hmota trochu lepila) a potřela domácí marmeládou. Lze nahradit třeba krémem z rýžového mléka s rýžovou mouku či třeba pudingovým ktémem (co kdo toleruje). Tento krok lze úplně vynechat. Korpus jsem vrátila zpět do dortové formy.

IMG_6003Aug 25, 2013Ryngle jsem umyla, nakrájela na menší kousky a rozmixovala na jemné pyré. Přidala jsem vodu tak, abych měla dohromady 0,5 litru. V hrnci jsem k rozmixovanému pyré přidala 2 lžíce agave sirupu a 2 lžičky vloček agar-agar. Záleží na vašem agaru (na trhu jsou různé formy) – následujte instrukce dle vašeho návodu. Nechala jsem směs přijít k varu a chvíli povařila, aby se agar rozpustil. Ještě horké jsem nalila na korpus do připravené formy a ihned dala chladit do lednice. V lednici nechte chladit cca 2 hodiny, dokud agar pořádně neztuhne. Pokud se vám nechce mixovat ovoce, můžete je nakrájet na koláč a rozvařit agar v 0,5 litru ovocné šťávy. Agarem pak přelijte ovoce a nechte zatuhnout. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.