S kaštany proti průjmu, kašli či depresím? + Recept na Brokolici s omáčkou z jedlých kaštanů

Posted by

Pokud budete mít štěstí jako já a narazíte na vařené kaštany v akci/slevě, neváhejte ani minutu. Kaštanovou omáčku si prostě zamilujete. A i když nebudou v akci a hledáte, čím byste si vylepšili jídelníček, kaštany vás potěší nejen v žaludku, ale i na duši. Můžete kombinovat se zeleninou, s těstovinami či třeba s masem. Omáčka má úžasně smetanovou chuť i bez použití smetany. Zkombinujte s protizánětlivou brokolicí a pórkem a máte nejen chutné, ale i zdravé jídlo:)
IMG_9786

Kaštanovník jedlý nebo-li kaštanovník setý, je strom z čeledi bukovitých, který si získal své místo i v lidovém léčitelství. Podle něj kaštan čistí játra, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. Kromě plodů se používají také listy, a to hlavně do čajových směsí proti kašli. Plody mají nízký obsah nasycený mastných tuků, téměř žádný cholesterol a nízký obsah sodíku. Jsou zdrojem hořčíku, draslíku, mědi, a také vitamínu C a manganu. Pokud potřebujete dobít energii, pak si můžete rychle připravit koktejl z vařených/pečených kaštanů, rostlinného mléka, medu a špetky skořice. Pravidelná konzumace prý bojuje proti depresím a stavům úzkosti. Předvařené kaštany se dají krásně skladovat třeba v mrazáku, a tak můžete mít tento koktejl kdykoli po ruce.

Jinak jsem se dočetla, že extrakt z listů z kaštanovníku vroubkovaného má protialergické působení. V studii shrnují, že se zřejmě jedná o efekt quercetinu, který byl při podávání nalezen ve zvýšené koncentraci v krvi. Pokud by vás o quercetinu zajímalo více, čtěte zde. Dá se tedy předpokládat, že mezi těmi všemi prospěšnými sloučeninami se najde quercetin i v jedlých kaštanech. Extrakt z plodů kaštanu vykazuje pozoruhodnou antioxidační kapacitu, a tedy možnou roli v ochraně buněk před oxidačním stresem. A pokud vaši prarodiče chodili na jaře sbírat kůru, pak dobře věděli, co dělají. Ta totiž také vykazuje schopnost bojovat proti oxidačnímu stresu a chránit srdeční buňky. Extrakt z kaštanového dřeva působí také proti křečím v zažívacím traktu vyvolanými různými mediátory včetně histaminu. Tento účinek je přisuzován taninům, které jsou v kůře obsaženy, a mají také protivirové a antibakteriální účinky. Pokud by se vám nechtělo loupat kůru a pražit kaštany, pak můžete vyzkoušet kaštanový med. Ten z oblasti Nitry byl testován a vykazoval jednu z největších protiradikálových aktivit.

IMG_9788

Pokud neseženete kaštany, které byste si doma mohli upéct nebo uvařit, tak se také prodává kaštanové pyré. Netuším, do jaké míry bude nutričně výživné, ale určitě si pochutnáte. A kdo by ani tak nesehnal, tak Adveni Medical prodává kaštanovou mouku, která je skvělou alternativou do korpusů a koláčků, pokud se snažíte vyhnout cereáliím.

Brokolice s kaštanovou omáčkou

  • 1 hlávka brokolice
  • 200 g předvařených kaštanů
  • 1 lžíce másla
  • cca 50 g póru
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2-1 lžička soli
  • špetka pepře, špetka mletého zázvoru

Brokolici dobře omyjeme a rozdělíme na jednotlivé hlavičky. Ty dáme napařit (do hrnce nad vodu, napařovák na knedlík skvěle poslouží, nebo pokud máte hrnec na napařování, tak přímo tam). V hrnci s nepřilnavým povrchem rozpustíme lžíci másla, přidáme koření a předvařené kaštany. IMG_9787Necháme cca 5 minut povařit, aby se spojila chuť másla s kořením. Poté rozmixujeme na pyré a přidáváme vodu, dokud nedostaneme hustou omáčku. Necháme dalších 5 minut povařit na mírném ohni, poté sejmeme z ohně a necháme v hrnci dokud se nenapaří brokolice. Ta by tou dobou již měla být hotová. Na talíř dáme brokolici, zalijeme kaštanovou omáčkou a posypeme čerstvě posekaným pórkem. Dobrou chuť. IMG_9792

9 comments

  1. Jo, jo, budeme sázet kaštanovník – snad se úrody dožijí alespoń potomci …. my z perníkova si musíme pomoci, jak umíme .-)))

    1. Marks&Spencer vyprodával vánoční zásoby:)) Ale viděla jsem v ovoci/zelenině, že vyprodávají jedlé kaštany (25 kč/kilo), tak možná zkusím doma upéct a připravit z pečených:)

        1. Vařené kaštany jsem viděla i ve zdravé výživě, občas mívají i kaštanové pyré (mražené). A ty celé kaštany jsem viděla v ovo/zel ve večerkách:)) Ale je fakt, že tady je to možná trochu rozmanitější.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.