I kofein může pomáhat proti bolesti aneb jak jsem bojovala proti bolestivým křečím

Posted by

Rozhodla jsem se vám napsat můj malý, pro někoho možná kuriózní, tip, co mi před pár měsíci zabíralo na akutní bolest břicha/střev, které byly dány kombinací endometriózy a potravinových intolerancí (aktivací žírných buněk), než se mi podařilo bolest umlčet a již nebylo akutních zásahů povětšinou potřeba. Kuriózní tak trochu proto, že pro obě nemoci se příjem kofeinu obecně nedoporučuje a mohlo by to tedy vyvolat otázku, jak je něco takového možného. Pojďme se podívat, k čemu jsem se dopátrala. Rozhodně bych nerada tímto článkem kohokoli podporovala v konzumaci kávy, zvláště, pokud po ní má reakci či pokud se není schopný stabilizovat, ale chtěla bych poukázat, že chemie lidského těla není tak jednoduchá, jak se nám může zdát, a že někdy nás překvapí, co našemu tělu sedne.

Kofein versus HIT a endometrióza

Ještě pár let zpět byste do mě kávu dobrovolně nedostali. Nebyla jsem její milovník, bylo mi z ní zle a nechápala jsem, proč to lidé pijí. I tak jsem ji občas pila, protože to prostě bylo společenské. Nutno poznamenat, že tenkrát jsem neměla ponětí o tom, že kvalita kávových zrn je velmi důležitá, že by se zrna měla použít do 6 týdnů od pražení a že by se ideálně měla pít připravená z čerstvě namleté. Netušila jsem, že všechny ty mleté produkty na pultu a rozpustné kávy nemají s kvalitní kávou co společného a že jejich pití je nejen pro histaminika vždy riziko. Z pohledu HIT nebo poruch aktivaci žírných buněk se káva nedoporučuje z důvodu obsahu kofeinu, který teoreticky blokuje aktivitu enzymu DAO (přechodně, zjištěno v mozku), dále z důvodu obsahu biogenních aminů, které se uvolňují především při pražení kávy. Jsou lidé, kteří budou mít bezesporu problémy s příjmem jakéhokoli kofeinu, jelikož mají narušený/citlivý histaminový systém v mozku (histamin je v mozku přirozeně a reguluje celou řadu pochodů, z toho důvodu bych opravdu nedoporučovala kofein u dětí, pokud nechcete měnit chemii v jejich mozku). K tomu je potřeba poznamenat, že pokud mozek funguje dobře a problém je u vás spíše příjem biogenních aminů v důsledku propustného střeva, můžete použít správnou přípravu pod vysokým tlakem a pak vám do samotného nápoje biogenní aminy nepřechází. Takže nakonec ten šálek čerstvého espressa bude bez histaminu. Z pohledu endometriózy se také uvádí, že kofein do diety nepatří a že je rizikový, což naštěstí meta-analýza z roku 2014 vyvrátila (konzumace kávy není spojena s vyšším rizikem endometriózy).

A jak tedy káva může pomáhat?

Proč by ale káva měla pomáhat na bolesti v břišní dutině? Mým prvním tipem je, že kofein reguluje motilitu střev a ta je určitě potřebná pro udržení zdravé mikrobioty a trávení obecně, což samo o sobě může pomoci, pokud se ve střevě něco děje (endometrióza i HIT mohou být lehce připsány zánětlivým pochodům, oboje může být doprovázeno střevními obtížemi). Konzumace kávy byla již dříve spojena s vlivem na střevní mikrobiotu, kdy pomáhá navýšit množství bifidobakterií, s čímž jsou spojeny i významné ochranné vlastnosti (i káva obsahuje rozpustnou vlákninu, na které si smlsnou naše bakterie a vyrobí nám protizánětlivé mastné kyseliny s krátkým řetězcem). Co je důležité, kofein snižuje uvolňování histaminu, což potvrdili v této studii, kde ukázali, že dávka 1 mg/kg u zvířat dokáže snížit uvolňování histaminu až o 40% procent při vyvolání anafylaktického šoku, 10x nižší dávka sníží kožní reakci o více jak 50% procent. Podle některých zdrojů není problém potřebné dávky dosáhnout i v jednom kvalitním ristretto. Snížení degranulace žírných buněk je pak spojeno se snížením zánětlivých markerů a jak víme, také se tím pádem uvolní méně mediátorů pro vyvolání bolesti, čímž by tedy mohlo dojít k pocitu menší bolesti. Jinak se není čemu divit, protože káva obsahuje jeden z nejsilnějších přírodních flavonoidů na zastavení uvolňování histaminu, a to quercetin (více o quercetinu zde). Pojďme si také zmínit, že kofein zvyšuje uvolňování dopaminu, a ten sám o sobě působí protizánětlivě. A v neposlední řadě mě zaujala studie, kde ukázali, že pokud myšky měli sníženou bdělost z nedostatku spánku, pociťovaly bolest mnohem intenzivněji. U těchto myší došlo po podání kofeinu k normalizaci citlivosti na bolest. No a co si budeme nalhávat, nedostatek spánku je můj věčný boj a je tedy možné, že káva prostě jen snížila mé vnímání bolesti. Možná vás tedy na konci tohoto článku nepřekvapí, že se kofein přidává i do řady léků třeba proti bolesti nebo nachlazení. A možná vás překvapí, že tedy kofein nemusí být nic špatného ani v rámci HIT, ani v rámci endometriózy, vždy totiž záleží na vašem těle a jak na které látky reaguje. Nutno ještě v tento moment zmínit, že káva není jen o kofeinu, a kvalita a způsob zpracování kávy ovlivní také obsah polyfenolů (a proto chcete jen čerstvě mletou, abyste nepřišli právě o ony účinné přírodní látky). Určitě jste zaznamenali řadu studií, kde ukázali, že konzumace kávy může chránit proti určitým typům rakoviny (i jater), chrání proti tukovatění jater (což je dnes prakticky nová „cukrovka“) a zlepšuje funkci jaterních enzymů, obecně proti oxidačnímu stresu, kardiovaskulárním nemocem, cukrovce 2. typu, roztroušené skleróze, Parkinsonově či Alzheimerově chorobě, chorobám v dutině ústní, snižuje výskyt vysokého krevního tlaku (u nekuřáků), riziko deprese a také snižuje obecně úmrtnost.

Kdy se kávě raději vyhnout?

Pacienti by si měli kávu otestovat sami na sobě, ale pokud obvykle pijete rozpustnou kávu nebo turka, tak bych vám konzumaci nedoporučovala vůbec. U kofeinu je prostě ta potíž, že každý může reagovat jinak v závislosti na své genetické výbavě a hlavně životním stylu. Zatímco u spousty pacientů káva sníží zánětlivé markery, u některých tomu může být i naopak. Pozor na instantní kávu by si měli dát hlavně celiaci, jelikož ve studii byla potvrzena zkřížená reakce mezi anti-gliadin protilátkami a dvěma druhy instantní kávy (u kávy připravené ze zrn zkříženou reakci nenašli). Asi nemusím zmiňovat, že kofein nepatří do rukou dětem (tedy ani kofeinové kolové nápoje) a dospívajícím právě díky možnosti ovlivnit biologické procesy v mozku, který stále může dozrávat, stejně tak není vhodná pravidelná konzumace ani v těhotenství (pravidelná konzumace je spojena např. s riziky preeklampsie, samozřejmě vzhledem k vývoji mozku nic, co ovlivňuje hormonální funkci, není ideální). Konzumaci kávy by také měli podle této souhrnné studie zvážit pacienti s některými autoimunitními chorobami, jelikož zatímco u nemocí jako revmatoidní artritida a cukrovka 1.typu je konzumace kávy spojena s větším rizikem propuknutí těchto nemocí, naopak u nemocí jako roztroušená skleróza, primární sklerotizující cholangitida a ulcerativní kolitida má konzumace kávy protektivní účinky (u dalších nemocí jako lupus, lupénka, Crohnova choroba nebyla nalezena žádná korelace).

 

19 comments

  1. Zdravim,
    Muzete byt konkretnejsi, co je to vysokotkakova priprava, nejaky konkretni stroj?
    A jaky presne typ kavy treba uzivate vy?
    Ja se v tom vubec nevyznam a nemam moc cas badat.

    1. Myslim, ze cas psani otazkou zde klidne muzete vyuzit pro google hledani, stejne vas nic jineho neceka, kazdy clovek by mel investovat cas do sebe a studia, pokud neco chce.
      Vysokotlaka priprava je pod tlakem, tedy presovace. Konkretni stroj vam tedy vazne neporadim, to se musite poradit na prodejnach, nikdo si asi nebude porizovat takovy, jaky je v kavarnach, i kdyz by byl najlepsi, zalezi na financnich moznostech kazdeho cloveka. Mlynek na kavu preferuji rucni s kameny (tedy pak clovek pouzije jen cerstve mletou kavu a neprepali ji).
      Ja osobne toleruji i velmi dobre kavu z Aeropress a pripadne Moka konvicky.
      Pouzivam kavu z malych praziren, a to celou radu, vozim hodne i ze zahranici z vyletu (opravdu ta skala je velika, zalezi na chutovych preferncich, ja osobne preferuji nizsi aciditu,ale to je clovek od cloveka)…takze idealni pohledat ve svem okoli prazirny, kde si clovek muze kupovat cerstve prazenou kavu po mensich mnozstvich. Pripadne se podivejte na kofio.cz, kde prave kavy z mlaych praziren „shromazduji“ a zajisutji jejich rozeslani.

      1. Kasulko, zvazuji, ze napisu Jeziskovi o Mokka konvicku 😉

        pochopila jsem tedy, ze se taky jedna o vysokotlakovou pripravu kavy, tedy, kdyz dam cerstve namletou kavu do Mokka, tak
        mnozstvi histaminu bude min…?

        dekuji!

        1. Testovala se vysokotlaká příprava, ale hodně spíš půjde o tu délku kontaktu s vodou (aneb stejně tak víme, že když se vaří maso nebo luštěniny ve vodě, případné biogenní aminy přechází do vody, u kávy je to zřejmě stejně), tudíž jde spíše o to, že ten kontakt s vodou je minimální, v tomto případě jde vlastně jen o páru procházející přes kávu a v té rychlosti nestihne vzít sebou histamin, takže mokka konvička by měla být OK (samozřejmě je dobré dbát na kvalitu kávy a ideálně čerstvé mletí:).

    2. Diky a u toho presovace je potreba nejaky urcity parametr nebo funkce, treba minmalni tlak?
      Kazdy presovac ma jiny tlak nektere jen 15 baru, jine 19.

    1. Zdravim, jakoukoli kvalitni kavu, neni o to specifickem typu nebo priprave. Staci tedy nastudovat na odbornych strankach o kvalitni kave, pouzivat idealne zrna v ramci pravidel cerstvosti prazeni (casto to byvaji male prazirny), pred pripravou kavu cerstve mamlyt a idealne vysokotlaka priprava ci minimalni kontakt vody se sedlinou, aby nedoslo k uvolnovani nezadoucich latek, ale jen tech prospesnych.

  2. Omlouvám se za mimohitovský dotaz – nemáte tip kde sehnat mlýnek na kávu? Zda jít spíše do dřevěného nebo moderny.

    Děkuji moc

    1. Pokud je to na kávu, tak jsem milovník ručního mlýnku s keramickými kameny, takže žádná přepálená káva a člověk si hezky namele čerstvě jen tu svoji porcičku, kterou hned použije (takže tak, jak to má být:))…máme už roky tento (tedy designově jeho předchůdce), dá se sehnat online nebo pak ve většině specializovaných kávových obchodů a pražíren, xhttps://www.kofio.cz/prislusenstvi/rucni-mlynek-hario-mini-mill-slim-plus/1088

  3. A jak je to s French press, kdyz bych dala treba mletou z DM presso bio?

    Bohuzel doma presovac nemam 😦 v kavarne si davam vzdy presso 🙂

    Dekuji za vse

    1. U French press už dochází k delšímu kontaktu kávy s vodou, může se tedy histamin „vylouhovat“, protože ta příprava není dostatečně rychlá pod tlakem. Pak může být také problém předmleté kávy, zvyšuje se plocha, kde mohou působit bakterie a tvořit další biogenní aminy, oxidace a pochody, které u kávy prostě nechcete. Mě tedy nic nedělá aeropress, ale nechávám pouze velmi krátký čas, ale pouze z čerstvě namleté kávy (tedy lze koupit ruční mlýnek a aeropress, je to poměrně dost skladné). Ještě vím, že se docela doporučuje mokka konvička, přece jen ten kontakt vody s kávou je velmi krátký.

  4. Som milovníčka kávy a deň bez nej si neviem predstaviť. Neviem bohužiaľ odhadnúť či prospieva môjmu telu alebo nie. Nebolo spemenute niečo k autoimunitnemu ochoreniu štítnej žľazy – Hashimoto a oslabených nadobličkach? Ja trpím únavou a rýchlym vyčerpaním tak by ma to veľmi zaujímalo ako to vlastne s tou kávou v mojom prípade asi je

    1. Vzpomenuté jsou choroby, kde to přímo zkoumali, takže jedině pátrat, zda naleznete nějaký zdroj přímo spojeny s Hashimotem či ne. Nelze obecně říci, že při autoimunitě plošně škodí nebo pomáhá, jak jsem citovala z článku, je to u každého ochoření jinak. Každopádně pokud si dobře pamatuji z různých přednášek, při oslabených nadobličkách se stimulanty vůbec nedoporučují včetně kofeinu.

  5. Jsem milovníkem překapávané kávy. Škoda, že ji prakticky nikde nejsou u nás na jižní moravě schopni servírovat v restauraci. Pouze turek ,nebo espreso..ach jo Chuťově je to sice pravda o něco slabší zážitek, ale co se týká kofeinu, tak je tam všechen. Dráždí nejméně střeva, neobsahuje totiž kyselinu kávovou. Doporučuji. Z medicínského hlediska je to jasná volba!

    1. Z pohledu biogenních aminů už bohužel tak moc ne:(. Na druhou stranu z chutné kávy není nic lepšího. Ale každopádně musím pochválit, že ve spoustě kaváren/pražíren tady i při cestování jsem narazila na různé druhy filtrované kávy, často mají uvařenou dávku a k tomu nabízí různé způsoby jako drip, aeropress atd. Někdy dokonce i ochutnávkovou sadu z více káv, což je úžasné. A dají si tak záležet, že pro filtr mají jiný druh kávy než pro espresso, aby to opravdu chutnalo.

      1. Doma léta používám tento kávovar. Kvalita-cena je bezkonkurenční. Zatím bez poruchy. https://kavovary-cajovary-espressa.heureka.cz/bosch-tka-6003/
        Denně dám šálek či dva:-) Papírové filtry mi vozí až z Německa přírodní, ne z lepenky.Co se týká těch BA, tak to nevím. Nic mi to nedělá. A opravdu mohu potvrdit i já, že mě po šálku přestávají bolet střeva a uklidňuje se mi motilita střev. Někomu to, ale dělá pravý opak:-(

        1. Ooh pravda, filtry, na to jsem ani nepomyslela, ale je to dost logické, že cokoliv je ve filtru, tak se může přelouhovat i do kávy:((. To je určitě dobrý postřeh.

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.