Jak je to s banány při HIT a jaké má banán účinky na lidské tělo?

Posted by

Vím, že s banány se tak trochu pouštím na tenký led. Přestože rozhodně nepatří do eliminační fáze diety pro histaminovou intoleranci, velmi pacientům doporučuji jeho ozkoušení v pozdější fázi. Důvod je velmi jednoduchý – obsahuje fytonutrienty, které jsou pro nás důležité, působí velmi příznivě na střevní mikrobiom a psychiku, dokáže skvěle zasytit i na cestách a také se s ním dobře tvoří v kuchyni. Samozřejmě chápu mnohé argumenty týkající se trhání nezralých plodů a dozrávání v nepřírodních podmínkách (+ekologická stopa), ale na banány pohlížím tak trochu jako na lék.

images-2

Přiznám se, že jsem s ovocem (krom některých citrusových plodů) nikdy neměla problémy (tedy s většinou, ale nikdy jsem neměla projevy fruktózové malabsorbce/intolerance). Předpokládám, že hlavní důvod je ve vysokém obsahu léčivých látek a sloučenin, které naopak dokáží stabilizovat žírné buňky, a tedy histaminová reakce byla v tomto případě potlačena. HIT však často chodí ruku v ruce s jinými intolerancemi, a proto by se lidé netolerující žádné ovoce měli zajímat také o fruktózovou intoleranci (a ne vše házet na HIT), případně o intoleranci FODMAP. Banán patří mezi potraviny, které se v seznamu povolených potravin tak trochu mění (stejně jako další). Nejdříve jsme slyšeli, že banány obsahují histamin, pak že obsahují histamin jen ve slupce, pak že jsou histaminovým liberátorem, což se nakonec vyvrátilo, a zjistilo se, že obsahuje jiné biogenní aminy. Nicméně i v příručkách je často uváděno, že pokud se nejedná o přezrálý kousek, neměl by to být problém. Bude tedy záležet, jak jste na tom se snášenlivostí jiných aminů a zda se rozhodnete, že jeho plusy převažují možná rizika. Celkově se uvádí, že méně zralé banány jsou z tohoto pohledu vhodnější, na druhou stranu je otázka, zda je pro nás nezralé ovoce vhodné obecně (i když nezralé banány obsahují rezistentní škrob, který je velmi přínosný!).

Pokud budete testovat, mějte na paměti, že jako u všech potravin je potřeba testovat v době absolutní pohody, nekombinovat s dalšími neznámými potravinami a postupně navyšovat množství. Ideální je tedy začít s kouskem (opravdu jedním kousnutím) a navyšovat. Jsou lidé, kteří se zastaví třeba na 1/2 banánu, jiným bude naopak dělat moc dobře na trávení. Samozřejmě je také otázka, jak reagujete na tropické ovoce. Je také možné, že snesete banán po tepelné úpravě, ale syrový s vámi souhlasit nebude. Nezapomínejte, že banán může být stejně jako další potraviny alergenem, největším rizikem jsou zkřížené alergie při alergii na latex (přes stejnou sloučeninu jako alergická reakce na avokádo, kaštany, dále se může překrývat i s určitými typy jablek a lilkem).

a0e975eb68_78188533_o2

Banán pro zdravé srdce, oči i kosti

Banán je plodem banánovníku a řadí se svou příbuzností k rostlinám jako je orchidej či lilie. Ve vědecké literatuře lze jen velmi těžko odlišit banány od plantainů či jednotlivé druhy od sebe, ale jejich účinky se velmi často shodují. Dle WHFoods jsou banány vynikajícím zdrojem vitamínu B6, vitamínu C, draslíku, manganu i dietní vlákniny. Banány patří mezi jeden z nej zdrojů draslíku, což je minerál velmi důležitý pro regulaci krevního tlaku a srdeční funkce. Tato souhrnná studie diskutuje několik předchozích klinických i zvířecích studií, kde je draslík spojován s efektem proti vyššímu tlaku a ochranou proti mrtvici. Na ochraně proti srdečním nemocem a nemocem oběhového systému se podílí také vyšší obsah karotenoidů. Navýšení obsahu karotenoidů může pomoci zabránit také rozvoji nemocí očí. Pokud hodně solíte, může vám vyšší příjem draslíku pomoci ochránit kosti před odbouráváním vápníku. Obsah minerálů a vitamínů v banánu může pomoci i kuřákům při odvykání kouření.

Banány upravují zažívání

O čem se hovoří dlouhodobě jsou ochranné účinky v rámci trávícího systému. Banány byly už v minulosti využíváný pro ochranu proti žaludečním vředům (nezralé banány, snížení žaludeční kyselinyochrana žaludečních buněk tvorbou ochranné vrstvy). Stejně tak jsou už od pradávna nezralé banány používány pro léčbu průjmů. Tento účinek byl potvrzen u dětí. Ve stejné souhrnné studii pak poukazují také na antimikrobiální účinky odvaru z banánových listů (a banánů díky obsahu inhibitorů proteáz a účinky proti bakteriím v žaludku), schopnost bojovat proti zvýšenému cukru či cholesterolu v krvi, či efekt na léčbu ran. Samozřejmě důležitý je také vliv vlákniny, která ovlivňuje nejen složení střevního mikrobiomu, ale také podporuje peristaltiku střev při zácpě. V některých zemích jsou banány (nezralé) využívány také pro léčbu zánětu. Banány obsahují celou řádku fenolických sloučenin, anthokyaniny a taniny, které jim dávají také antioxidační a protirakovinné účinky.

Banan

Banány a další biogenní aminy (aneb proti stresu a depresi naprosto ideální)

Zajímavé je, že v předchozí studii bylo zjištěno, že banány mají společně s dalšími potravinami stabilizační vliv na žírné buňky, kdy tedy po stimulaci zabraňují uvolňování histaminu. Krom toho obsahují také quercetin, který taktéž stabilizuje žírné buňky. Co se týče obsahu histaminu, je to s banánem trochu komplikované, ale to už jste asi z rozlišných údajů pochopili. Obecně se uvádí, že nezralý banán má nízký obsah aminů včetně serotoninu. Švýcarská tabulka jej řadí mezi méně bezpečné pro obsah jiných biogenních aminů. Tento fakt byl potvrzen několika studiemi, především se jedná o serotonin a noradrenalintryptofandopamin, L-dopa atd. Díky tomu se zdá, že by se banány měly uplatnit v léčbě neurodegenerativních nemocí a celkově nemocí spojených s psychikou, jakou jsou deprese či Parkinsonova choroba. Je tedy možné, že krom biogenních aminů vám může vadit vliv na nervovou soustavu v závislosti na neurotransmiterech. Pokud vás zajímá role těchto biogenních aminů (a souvislost s MAO a COMT enzymy), čtěte v souhrnu, který jsem již zmiňovala. Také je dobré mít na paměti, že by se banány neměly kombinovat s alkoholem (právě kvůli enzymatickým pochodům) a že u některých lidí může vyšší obsah sacharidů spolu s tryptofanem uspávat. Krom utlumené deprese je banán v kombinaci s mlékem a medem doporučován na „opici“ po bujarém večírku.

Jak to tedy tak vypadá, je to opět na individuální toleranci. Zatímco jsou potraviny s obsahem biogenních aminů, které nemají nijak extra nutriční vliv na naše tělo, jsou potraviny, kde mohou pozitivní účinky převážit ty negativní. U takových potravin se může stát, že jejich živiny vyváží nebo nulují efekt histaminu, potlačují zánět, a mohou tak být nakonec přínosné (jelikož z dlouhodobého hlediska se zdá být účinnější naučit se zacházet s histaminem, regulovat reakce a odpověď těla, než se často neúspěšně vyhýbat veškerému histaminu v potravinách).

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.