Protizánětlivé a antihistaminní rostliny – část 1.

Posted by

V předchozích článcích se občas objevily informace o protizánětlivých a antihistaminních bylinkách, které by mohly jednoduše zapadnout, a tak jsem se rozhodla dát je do zvláštního příspěvku. Samozřejmě je jasné, že tímto list nekončí, ale teprve začíná. Příroda je sama o sobě prostě kouzelná a nabízí nám celou škálu rostlin s neuvěřitelným potenciálem. My se jen musíme naučit s ním pracovat, tedy nejen využít znalostí našich předků, kteří informace poctivě nasbírali, ale třeba i nových informací z výzkumu, a především pak odpovědi našeho těla. Je jasné, že nemůžete nakoupit vše a ihned vše otestovat, ale časem najdete ty své záchranáře, kteří vám mohou pomoci na specifické problémy, tedy nejen se zánětem a histaminem.

tymian

Tymián obecný (Thymus vulgaris): Má protizánětlivé účinky (ozkoušené na modelu zánětu, ve kterém hraje roli uvolňování histaminu, lze tedy předpokládat, že dochází i k redukci uvolňování histaminu). Má spasmolytické účinky na dýchací soustavu (uvolňuje křeče, role v léčbě astma), působí na uvolnění křečí vyvolaných přímo histaminem. Má fungicidní účinky (lze využít pro plísně na zdech), zvyšuje odolnost jater (chrání i proti poškození jater léky). Obsahuje látku naringenin, která má protirakovinné účinky. Ženy bude zajímat, že tymián je stejně účinný při řešení bolestivé menstruace a křečí (primární dysmenorea) jako ibuprofen (bez oněch vedlejších účinků). Zajímavé je, že nosní sprej z tymiánového medu je účinný při řešení chronické rýmy.

saturejka

Saturejka zahradní (Satureja hortensis): Olej a různé extrakty vykazují protizánětlivé a analgetické účinky. V této studii poukazují, že proti-astmatický efekt může být zprostředkován přímým působením na histaminové receptory (neověřeno). Esenciální olej ze saturejky in vitro (tedy v laboratoři na izolovaném střevu) vykazoval také účinky proti křečím, či účinky proti průjmu přímo u zvířat.

cernucha

Černucha setá (Nigella sativa): Tato přehledná souhrnná studie vám ukáže, že černucha má antimikrobiální, protiplísňové, antidiabetické a protirakovinné účinky. Je to antioxidant s protizánětlivými účinky, působí i proti bolesti. Chrání zažívací trakt, srdce, játra, ledviny, varlata, nervová vlákna i plíce. Působí proti astma. Potlačuje křeče hladkého svalstva vyvolané oxytocinem (pozor, má také estrogenní aktivitu). Působí také proti alergiím (více zde).

hrebickovec

Hřebíčkovec vonný (Caryophyllus aromaticus = Syzygium aromaticum = Eugenia caryophyllata) antioxidační, antimikrobiální účinky (i proti kandidě), snižuje bolest (hlavně zubů),  působí proti virům i rakovině. Je také protizánětlivý. A k tomu také stabilizuje žírné buňkysnižuje uvolňování histaminu. Spolu s dalšími bylinkami zabraňuje růstu bakterií, které produkují histamin, má tedy významnou roli i při vaření a ochraně pokrmů.

oman

Oman pravý (Inula helenium): V lidovém léčitelství se využívá při potížích v žaludku, nadýmání, průjmech, pro lepší tvorbu žaludečních šťáv (a žluči) či při onemocněních dýchací soustavy. Extrakt má protizánětlivé účinky. Látky z omanu aktivují detoxikační enzymy v těle a je tedy ke zvážení jejich role v chemoprotekci buněk, působí také proti růstu rakovinných buněk. Extrakt z květů omanu japonského dokonce působí přímo jako stabilizátor žírných buněk (obsahuje účinnou látku britanin). Oman větevnatý je zase součástí přírodní medicíny Bharangyadi, která má jak stabilizační účinky proti uvolňování histaminu, tak přímý efekt proti účinkům histaminu (přírodní antihistaminikum).

zazvor

Zázvor obecný (Zingiber officinale): Pomáhá proti zánětu, alergiích, při poruchách trávení, proti rakovině i  bolesti (více zde).

kukruma

Kurkuma setá (Curcuma longa): pomáhá proti zánětu, alergiích a desítkách dalších nemocí (více zde).

oresak

Ořešák černý (Juglans Nigra): O ořešáku černém (neplést s královským) jsem toho moc nenašla, co se histaminu a zánětu týče. Podle tohoto zdroje by měl obsahovat taniny s antibakteriálními účinky. hepatoprotektivní účinky proti arzenu (ale třeba spermie už neochránil).

Growing-Tulsi-2

Bazalka posvátná (Ocimum sanctum): má antimikrobiální, protiprůjmové, antioxidační, protizánětlivé, chemopreventivní, protidiabetické,  hepato/neuro/ kardioprotektivní, protirakovinné účinky, působí proti vysokému tlaku i cholesterolu, proti astma, neplodnosti, křečím, horečce, má antidepresivní, protivředové, protistresové, antikoagulační a adaptogenní účinky (více ZDE).

12 comments

  1. Dobrý deň Kašulka, prosím Vás o radu. Mojej mame zistili HIT. Pani imunoalergologička mi k tomu nevysvetlila vôbec nič. Vložila mi do ruky leták s pernamentnou liečbou a to bolo všetko. Keď som jej potom volala, s nervami mi rýchlo niečo vysvetľovala, ale ja som sa nedozvedela aká je to pernamentná dieta, čo môže a čo nesmie jesť. Mám na letáku zopár potravín, ale ja neviem, či môžeme do jedálnička zaradiť aj chlieb, maslo, aký olej atď…Veľa stránok som si už naštudovala, ale k pernamentnej liečbe som sa nedostala. Prosím poraďte mi. Ďakujem Alena

    1. Dobry den, na to neni jina a lepsi odpoved, nez abyste si prostudovala muj blog. Dozvite se nejen, co jist nebo nejist, ale problematiku cele diagnostiky, jak pochopit co a kde je histamin, jakou hraje nebo nehraje vubec roli, jak spatna je dnes diagnostika (a muze byt i nebezpecne diagnostikovat HIT bez dalsich testu), ze Hit je obvykle jen syndrom dalsich nemoci (neni tedy pricina problemu, ale jen nasledek) a tedy dieta musi byt individualni s hledanim primarni priciny, ze nehraje toli presne co jist, ale jake kvality, jak casto.. ale zel pokud chcete mamince ulevit a pripadne ji vylecit, tohle studium se vam nevyhne, nizkohistaminova dieta je jen pro prechodne utlumeni symptomu a prisne dieta se nema drzet vic jak 4 tydny, neexistuji zadne zkratky. Zel je treba tlacit na lekarku, aby si problematiku dostudovala a udellaal dalsi potrebne testy.

    2. Permanentni lecba je jen nejaky divny pojem, nic takoveho neexistuje. Lecba je vzdy stejna – hledani primarni priciny pri omezeni prijmu histaminu ze stravy. Pokud je vsak pricinou zanet, strevni dysbioza, autoimunita atd, je nutne zaroven lecit a resit tyhle stavy. Permanentni dieta je jen nevhodny a laicky vyraz vasi doktorky, nic takoveho oficialne neexistuje, myslela zrejme, ze by maminka mela dozivotne dodrzovat nizkohistaminovou dietu (coz znamena tolik, ze o teto problematice nic nevi a nechce se ji resit pricina tohoto symptomu, coz je zasadni problem – nizkohistaminova dieta neni lek a neni ani dlouhodobe vhodna, pokud je prilis restriktivni, na to mame celou radu studii). Je tedy nutne proste nastudovat a zavest z pocatku nizkohistaminovou dietou a postupne hledat pricinu, proc telo prestalo tolerovat histamin, kde se bere, zda je zdrojem opravdu strava nebo vlastni telo a podle toho urcovat dalsi lecbu..)

  2. Kasulko, nahodou jsem narazila na tvoji stranku, kdyz jsem hledala info o novem leku na endometriozu. Mam endometriozu nejspis uz asi 23 let – tedy pokud se to da brat podle toho, kdy se mi zacaly delat cysty na vajecnikach. Od te doby mi praskly nekolikrat z toho 6x si me nechali na par dni v nemocnici a 2x laparoskopie a 2x resekce vajecniku. Bolesti v podbrisku a v bedrech je kazodenni chleb, bolesti pri sexu take. Porodila.jsem 2 deti, endometrioza neustoupila. Vissane jsem uzivala 2x a to 6mesicu rok pauza a 4 mesice. Take to nepomohlo. Ted mam na jednom vajecniku cystu naplnenou krvi a na druhem vodovou. Za 3 tydny jdu na kontrolu. Gynekolog mi navrhl, ze me zaradi do studie nejakeho noveho leku, ktery ma nahradit Vissane, ktery ma na podzim jit na trh nebo co. Pry budu mit vyhodu, budu pod kontrolou kazdy mesic a i krev mi budou kontrolovat takto casto. Uz jen to je zvlastni. Nebo by se dalo uvazovat i o vyndani delohy a vajecniku nebo co. Jsemm z toho trosku zmatena. Budeme to teprve poradne probirat, co vlastne bude dal. Mame v rodine hodne rakoviny, napr.delohy, ledvin, prsa, mizni uzliny. Tak mam samozrejme strach. Nechci ale plasit, zacala jsem cist vas web, dost me zajima, je toho ale hodne a asi chvili potrva, nez to prokousu. Mela bych dotaz,treba mi poradite. Cca 2 roky ( nejakou dobu po kukonceni 1.lecby Vissane ) mam ve strevech hlen, jantarove barvy bez zapachu. Ktery mi v poslednim 3/4 roku dela peknou neplechu. Staci trosku zatlacit a je venku. Velice neprijemne, kdyz to necekate. Chodim po alergologiich, ted cekam na vysetreni na gastro….., mam za sebou kolonoskopii, vse v poradku. Jen calprotectin je trosku zvyseny. Nemate s tim zkusenost? Predem dekuji, preji krasny vecer, Jolana

    1. Dobry den Jolano, narazila jsem na Vas komentar a musim rici, ze mam dosti obdobne problemy (predevsim co se hlenu tyce). Konecne vidim, ze ma nekdo stejne problemy. Budu moc rada, kdyz mi na sebe date nejaky kontakt a mohly bychom to probrat. Preji krasny den, Lucka

  3. Ahoj Kasulka, opäť Mirka 🙂 čakám na vyšetrenie krvi na histamínovú intoleranciu…termín mám však až 11.5. 2017. Keďže sa mi začali objavovat migrény s aurou oveľa častejšie ako tomu bolo v minulosti, cievny lekár ma upozornil práve na túto diagnózu. 3 týždne som dodržiavala eliminacnu diétu dokonale. Citila som sa skvelo. Potom som šla na vikend do hotela, strava sa dodržiavala ťažko. ..a po víkende som opäť chytila migrénu. Tlak v hlave, tras žalúdka a svalové napatie…to sú moje prejavy, ktore som mavala cely zivot, ale netušila, že to mám riešiť. Nakopli ma až stále častejšie objavujúce sa migrény. Či mám alebo nemám túto intoleranciu sa zatiaľ môžem iba domnievať. .. alergologicka mi povedala, ze takto sa to vobec neprejavuje….Všetky ostatné výsledky mám však dobre, až na nízke biele krvinky. Neviem, čo mám robiť do termínu odberu…značím si jedlo, diétu striedavo dodržiavam a potom skusam, ako dnes kávu a kuracie mäso – zohriate na druhý den- do dvoch hodin opäť aura a migrena…Ak budeš ma čas a chut, poraď mi prosím, čo robiť. ..vopred ďakujem. Mirka.

    1. Není zač:) Začátky jsou těžké, ale jak se člověk zaběhne, bude lépe a určitě to za to stojí. Držím pěsti, ať to jde jak po másle:))

  4. Dobry den, Kasulka 🙂 pouzivate vo svojich receptoch aj rukolu, cicer a pod. Ja som vsak v roznych zdrojoch nasla, ze prave tieto obsahuju znacne vysoke mnozstvo histaminu… a tiez aj dalsie strukoviny…Mozete mi prosim poradit? Ja s tymto stravovanim este len zacinam…dakujem.

    1. Dobrý den, koukněte na tento seznam a jsou tam odkazy i na různé strukoviny a tam je vždy vysvětleno, proč je vlastně chcete jíst (tedy nejen pro obsah vlákniny, bílkovin atd, ale také pro obsah protizánětlivých látek), https://histaminovakasulka.com/recepty/o-potravinach/. Tady v tomto článku (https://histaminovakasulka.com/2014/09/10/bojujeme-proti-nemocim-se-zakourenym-dynovym-kari-s-fazoli-cerne-oko/) má také vysvětleno, že vědci zjistili, že pokud obsahují sušené luštěniny nějaké biogenní aminy, tak při správné přípravě (tedy dsotatečně namáčení, výměna vody, vaření a následné propláchnutí) se zbavíte aminů právě tím, že je „vyvaříte“ do vody, takto uvařená „semena“ už pak histamin neobsahují a můžete je jíst a užívat si naopak jejich benefitů (včetně toho, že správné namáčení a příprava také deaktivují antinutriční látky, které semena mají, a které mohou přispívat onomu nadýmání atd). Samozřejmě je potřeba začínat se strukovinami postupně, jsou zdrojem výživy pro naše bakterie a z počátku tam může být větší produkce plynů. Ohledně rukoly neexistuje žádná literature, která by prokazovala zvýšený obsah histaminu. Právě v prvím odkaze najdete spoustu sporných potravin nebo případně zde (https://histaminovakasulka.com/histaminova-intolerance-hit/hit-aktualne/), kde se k tomu vyjadřuji, seznamy bohužel nejsou často vytvořeny na základě skutečných informací, nesestavovali je odborníci a každý autor si tak troch něco přihodí a vznikají z toho pak ony zmatky. Každý nízkohistaminový seznam je pak tedy pouze odrazovým můstkem (i ten, co doporučuji, tedy švýcarský, má nepřestnosti, autor nemá medicínské vzdělání) a doporučuje se pouze pro první měsíc eliminační diety, pak začnete přidávat a sestavovat svůj seznam na základě zkušeností. Může se totiž stát, že vám budou vadit i nízkohistaminové potraviny a naopak z některých „zakázaných“ budete prosperovat, protože přinesou živiny, které tělo potřebuje.

    2. Ještě tedy přidám, že doporučuji kuknout sem: https://histaminovakasulka.com/2013/10/17/jak-zvladnout-dietu-krok-po-kroku-nejen-tu-nizkohistaminovou/ a jít na to krok po kroku, tedy sice začít s eliminiačkou a tedy vyřadit většinu potravin, ale pak je postupně zařazovat (ideálně i dle sezónosti a čerstvosti, abyste teď třeba nezkoušela zařadit věci, které budou spíše plné chemie). Doporučuji ale vybrat pouze jeden senzam a podle toho jít, když se budete snažit zkombinovat více těch seznamů, budete v tom mít akorát zmatek a stres a ještě si tím uškodíte (https://histaminovakasulka.com/2013/09/03/proc-se-seznamy-vysokohistaminovych-potravin-lisi/).

Napsat komentář

Tento web používá Akismet na redukci spamu. Zjistěte více o tom, jak jsou data z komentářů zpracovávána.